ms.detector.media
MediaSapiens
19.05.2020 19:34
В Івано-Франківську затримали хакера, який продавав «найбільшу в історії базу викрадених даних» - СБУ
В Івано-Франківську затримали хакера, який продавав «найбільшу в історії базу викрадених даних» - СБУ
У січні 2019 року про нього писали The Guardian, Forbes та Newsweek, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1. Хакер продавав базу з 773 млн адрес електронної пошти та 21 млн унікальних паролів.

Про це повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Правоохоронці підозрюють, що затриманий мешканець Івано-Франківська – це хакер, відомий під псевдонимом Sanix. Як повідомляли ЗМІ, база даних, яку він виставив на продаж, була «найбільшим за всю історію масивом викрадених даних».

СБУ зазначає, що виставлена хакером на продаж база обсягом 87 Гб становила лише невелику частину із загальної кількості даних, якими він заволодів, – подібних баз у нього було щонайменше сім. До них входили персональні, в тому числі фінансові, дані жителів Євросоюзу та Північної Америки: логіни та паролі до скриньок електронної пошти, пін-коди до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомості про комп’ютери.

У ході обшуків у помешканні підозрюваного правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з двома терабайтами нібито викраденої інформації, телефони, які мають довести протиправну діяльність, та готівку – 190 тис. грн та 3 тис. долл.

Мешканцю Івано-Франківська готується повідомлення про підозру у несанкціонованому втручанні у роботу комп'ютерів та у несанкціонованому збуті або розповсюдженні інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, за ч. 2 ст. 361, ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України.

Раніше Федеральна прокуратура Німеччини видала міжнародний ордер на арешт росіянина, якого підозрюють у зламі комп'ютерних систем німецького парламенту у 2015 році на замовлення Головного розвідувального управління РФ.

ms.detector.media