ms.detector.media
Катерина Гончарова
18.05.2020 14:21
Карантин послаблюють, але проблеми COVID-19 залишаються: ініціативи в соцмережах, які нам допомагають
Карантин послаблюють, але проблеми COVID-19 залишаються: ініціативи в соцмережах, які нам допомагають
MediaSapiens зібрав кілька прикладів корисних акцій у соцмережах та волонтерських проєктів, які з'явилися в Україні під час пандемії коронавірусу.

Під час карантину в Україні великий бізнес купує лікарям маски й апарати штучної вентиляції легень, відкриває доступ до онлайн-курсів або сервісів, які раніше були платними. Але не менш дієвими бувають ініціативи від окремих волонтерів. Нерідко завдяки соцмережам такі ідеї стають вірусними.

Ще на початку поширення коронавірусу стали популярними ініціативи «підвези медика на роботу», багато хто став збирати кошти для українських лікарень. Створювали сайти для пошуку роботи, для консультацій психолога і для онлайн-навчання. Часто такі ініціативи йдуть не тільки від великих компаній, а й від блогерів, волонтерів і звичайних користувачів соцмереж. MediaSapiens розповідає про акції підтримки українців, які започаткували через соціальні медіа. Наприклад, в Instagram та Facebook.

«Настав час щось запропонувати бізнесу»: флешмоб #купуйукраїнське

Юристка та колишня заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська закликала під час пандемії підтримати український бізнес та оголосила у Facebook флешмоб #купуйукраїнське. За її словами, вона вже п'ять років купує вітчизняні товари. На час карантину вона вирішила тричі на тиждень робити дописи про український бізнес та закликала всіх робити так само. Згодом у межах флешмобу розповіла, зокрема, про книги від «Видавництва Старого Лева», виробника й експортера весільних суконь «Свадебный модный дом Maxima», колекцію сидрів та пива від «Театру пива “Правда”», тощо.

Акцію підтримала екс-міністерка фінансів Оксана Маркарова. Долучився кухар і телеведучий Євген Клопотенко, який перерахував цілий список українських брендів та компаній, які йому подобаються. До флешмобу приєдналася й колишня виконувачка обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева та інші.

Схожу ініціативу на початку квітня запропонував і співведучий «Телебачення Торонто» Майкл Щур (альтер его журналіста Романа Вінтоніва). Він попросив написати у коментарях до його посту, хто який бізнес має, а він обере, про який з них розповісти у себе на сторінці. Пізніше присвятив один із постів крафтовому пиву «Дідько».

Безкоштовні консультації психолога під час карантину

На карантині багато українців опинилися в ситуації, коли їм гостро потрібна психологічна допомога, переконаний психолог Спартак Субота. У Facebook він регулярно звертає увагу на те, що така зміна способу життя викликає у багатьох паніку та тривогу, і радить звернутися до фахівців, які допоможуть. А недавно закликав колег-психологів приєднатися до новоствореної платформи з надання українцям безкоштовної психологічної допомоги.

«Колеги, лікарі-психологи, психотерапевти, психіатри! Хочу закликати вас приєднатися до нашої інтернет-платформи "Розкажи мені", яку Інститут когнітивного моделювання запустив для безкоштовної психологічної допомоги в період карантину. Ця платформа створена для допомоги людям, які зіткнулися на карантині з психологічними проблемами. Через пандемію COVID-19 в країні спостерігається різке зростання психічних розладів, від депресивних до серйозних тривожних станів. Тому психологічна допомога зараз вкрай затребувана», – написав він.

Завдяки платформі він сподівається повернути психічну стабільність якомога більшій кількості людей, і буде сам разом із сертифікованими фахівцями робити це безкоштовно.

Coronavirus.kyiv: збір коштів для лікарів через Instagram

Блогерка і фітнес-тренерка Валерія В’юшина, яка має в Instagram понад 169 тисяч підписників, розповіла свою історію, яка підштовхнула до благодійності інших користувачів соцмережі, в тому числі – блогерів із великою кількістю підписників.

За словами Валерії В’юшиної, від наслідків тяжкої пневмонії помер її наречений, і вона на власному досвіді зіштовхнулася з труднощами госпіталізації, діагностки та лікування в київських лікарнях.

Це дало поштовх появі під час карантину Instagram-спільноти coronavirus.kyiv, де почали збирати кошти на допомогу лікарям Києва. До спільноти і збору коштів долучилися відомі інстаблогерки, які пишуть переважно про фітнес, красу, виховання дітей, тощо. Наприклад, Людмила Вовк (506 тис. підписників), Сабіна Мусіна (506 тис. підписників), Маша Куянцева (понад 95 тис. підписників), Анна Цикаль (21,4 тис. підписників), тощо.

За кілька днів на допомогу лікарям надіслали понад 400 тисяч гривень. Зокрема, через цей паблік зібрали гроші на 900 захисних костюмів для медиків Київської міської клінічної лікарні №4. Збирають також на фібробронхоскоп – апарат, який дозволяє детально дослідити стан легень. Ініціативу блогерів підтримала Українська біржа благодійності.

Зараз сторінка має понад 8 тисяч підписників. Збір коштів на допомогу медикам Києва триває.

Захисні екрани для лікарів друкують на 3D-принтерах

Зараз у лікарів – ті самі проблеми, що й на початку пандемії: нестача засобів захисту, через що кількість хворих серед медперсоналу не зменшується. Кардіохірург і засновник громадської організації «Дія в Україні» Назар Озерянський опублікував у Facebook пост із закликом допомагати медикам у невеликих містах та селах.  Він вважає, що зараз кожному доречно стати волонтером і звернути увагу на місцеві лікарні.

«Класна ідея і приклад – це те, як об‘єднуються активні люди в ІТ-сфері. По всьому світу, у нас теж, усвідомлені люди об‘єднались у групи, купили 3D-принтери та почали створювати на цих маленьких домашніх роботизованих фабриках захисні екрани, перехідники і трійнички для кисневих систем та деякі деталі для апаратів ШВЛ, що дало змогу надавати медичну допомогу одночасно більшій кількості людей і підвищити рівень захисту фронту медиків. Наприклад група з Київщини назвала себе 3Druk.xyz, це дійсно назва і кретивно, що співпадає з доменом їх сайту», – пише він.

Назар Озерянський разом з інженером та пілотом почали друкувати для лікарів пластикові захисні екрани, які мінімізують ризик підхопити інфекцію. Вони безкоштовно розіслали екрани, маски та захисні костюми в Олександрівську лікарню, Інститут серця та на підстанцію швидкої в Києві, відправили такі самі посилки в Конотоп, Нову Каховку, Берислав. Зараз готують допомогу для лікарів Пирятина і Великої Димерки.

Схожий проєкт реалізує українська діаспора. Громадська організація «Центр стабільного розвитку» з Баварії забезпечує медиків в Україні спецодягом. Активісти закупили захисні костюми, хірургічні маски та 3D-принтер для виготовлення медичних екранів та розгалужувачів для апаратів ШВЛ.

«Команда Tech StartUp School Львівської політехніки долучилась до ініціативи виготовлення захисних екранів, для надання медичним закладам України, які входять у визначений перелік лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Такі екрани є багаторазового використання та піддаються дезинфекції»,пишуть волонтери.

Корисні онлайн-платформи, які стануть у нагоді під час карантину й після нього

За час карантину в Україні з'явилися платформи йдодатки, які пропонують практичну допомогу у вирішенні якогось питання. Наводимо кілька з них.

Емоційна підтримка – віртуальна безкоштовна платформа емоційної підтримки киян під час карантину, яку запустив Моніторинговий центр з протидії COVID-19. Про створення платформи оголосив міський голова Києва Віталій Кличко. Цікаво, що за добу після відкриття сайту ним скористалося більше 10 тисяч людей.

Prolemno.org – додаток, який створили фахівці аналітичного центру «Український інститут майбутнього» для протидії коронавірусної інфекції в Україні. Це біржа взаємодопомоги, де можна просити вирішити вашу проблему, так і допомогти іншим. Для цього в додатку треба подати персональну заявку.

business.diia.gov.ua – платформа від Міністерства цифрової трансформації, де можна знайти ідею для власної справи, дізнатися історії успіху українських підприємців, підібрати програми підтримки для бізнесу та отримати поради, як розвивати бізнес не тільки під час карантину, а й після нього.

reworker.net – сайт, який зявився в Україні в розпал карантину, коли пошук віддаленої роботи став особливо актуальним. Ресурс публікує тільки вакансії віддаленої роботи. Зокрема, на ньому є пропозиції роботи для IT-спеціалістів, копірайтерів, маркетологів, SMM-ників, дизайнерів, тощо.

Дитячий садок онлайн – перший в Україні дитсадок, що запрацював тільки в онлайн-форматі. Про його створення оголосили у КМДА. На цьому сайті діти з усієї України можуть «відвідувати» 30-хвилинні заняття, які проводять на платформі сертифіковані фахівці щодня по буднях – з понеділка по п'ятницю.

q.rating.zone – ресурс для тих, хто цікавиться економікою та хоче бути в курсі того, як змінюються економічні показники в Україні під час карантинних обмежень. Створив онлайн-дашборд ексміністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. Тут доступні для перегляду й аналізу понад 30 показників: стан захворюваності на COVID-19, міграційні та демографічні процеси, зайнятість населення, торгівлі, бюджету, податків, тощо. 

ms.detector.media