ms.detector.media
MediaSapiens
18.05.2020 12:21
СБУ відкрила онлайн-архів документів про долі Розстріляного відродження
СБУ відкрила онлайн-архів документів про долі Розстріляного відродження
Збірка документів «Приховування правди про жертви Великого Терору» містить 32 документи. Зокрема, записки працівників КДБ, акти про виконання вироків, розписки, тощо.

У Службі безпеки оприлюднили документи з архівів Комітету державної безпеки СРСР, що містять факти терору та репресій проти українців. Також в онлайн-архіві міститься інформація про долі представників Розстріляного відродження - духовно-культурного та літературно-мистецького покоління 20-х і 30-х років.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

«Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Більшість із них були розстріляні. А їхнім родинам повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива — з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті в довідках ставити довільно, у межах 10 років після арешту», - йдеться у публікації.

У СБУ архів публікують з нагоди Дня памʼяті жертв політичних репресій (17 травня). Збірка документів  «Приховування правди про жертви Великого Терору» містить 32 документи, в тому числі записки працівників КДБ, акти про виконання вироків, розписки та інше.

Архів доступний онлайн.

Зазначають, приміром,  що точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса – 3 листопада 1937 року. Проте за документами він нібито загинув у таборах у 1942-му році.

«І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з’явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину», - зазначили у СБУ.

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, що в Україні запрацював сервіс пошуку інформації про репресованих.

Фото: pixabay.com, пресслужба СБУ

ms.detector.media