ms.detector.media
MediaSapiens
13.05.2020 13:27
У Russia Today звинуватили «Медузу» в поширенні фейку про COVID-19 в Росії, але самі опублікували таку новину
У Russia Today звинуватили «Медузу» в поширенні фейку про COVID-19 в Росії, але самі опублікували таку новину
Представники пропагандистського телеканалу Russia Today заявив у соцмережах, що видання «Медуза» поширила фейк про статистику захворюваності на коронавірусну інфекцію. « «Медузі» вирішили довести. Що праві. І знайшли, що RT теж публікували цей «фейк».

Телеканал Russia Today  у своєму Twitter назвав фейком новину про те, що Росія вийшла на друге місце в світі за кількістю заражених COVID-19, пише «Медуза».

Видання пояснило, чому це насправді не є фейком, а звинувачення пропагандистів - безпідставні. До того ж, зясувалося, що ці самі дані у своїх новинах оприлюднили і самі співробітники RT.

«З урахуванням свіжих даних від федерального штабу станом на ранок 12 травня в Росії зареєстровані 232243 випадки захворювання COVID-19. Таким чином, Росія обігнала Іспанію, де виявлені 227,4 тисячі випадків зараження коронавиірусною інфекцією. Це підтверджується статистикою університету Джонса Хопкінса, яку більшість світових ЗМІ використовують як основне джерело статистичної інформації по COVID-19. На момент написання цієї замітки Росія займає друге місце в статистиці університету слідом за США», - йдеться у публікації видання.

Також «Медуза» проаналізувала сайт RT та виявила там точно таку саму замітку про друге місце Росії у світовій статистиці. Є також англомовна версія такої новини.

«Про це ж пишуть і три найбільших інформагентства Росії - ТАСС, РИА Новости  та «Интерфакс», - йдеться у новині.

Деякі ЗМІ орієнтуються в своїй статистиці на дані сайту worldometer, пише видання:

«Там Іспанія зберігає друге місце з 268 143 випадками COVID-19. Однак ці цифри включають не тільки результати тестів на коронавірус, але також позитивні тести на антитіла».

Там зазначили, що пізніше RT знову написали  у Twitter з посиланням на іспанське МОЗ, що дані про другому місці Росії у світовій статистиці невірні. Однак заголовки у замітках не виправили.

Нагадаємо, MediaSapiens повідомляв, що в мережі розкручують фейк про «жадібних українських фермерів», які знищують продукти.

Фото: Pixabay.com

ms.detector.media