ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
10.05.2020 12:40
СБУ зафіксувала втручання у роботу телекомунікаційних систем Державної податкової служби
СБУ зафіксувала втручання у роботу телекомунікаційних систем Державної податкової служби
Серед підозрюваних - посадовці податкової.

Про це повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

«Група зловмисників, серед яких посадовці податкової, здійснювала несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС. Вони робили маніпуляції з інформацією, яка в них зберігається і обробляється, що призвело до витоку, підробки, блокування даних, спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації», - йдеться в повідомленні.

Незаконні дії проводились на базах ІТС «Податковий блок», ІТС «Електронний кабінет», ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності», «Єдиного реєстру податкових накладних», системі моніторингу відповідності податкових накладних розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків «СМКОР».

Втручання в роботу систем допомагало підприємствам, які обслуговуються конвертаційно-транзитними групами, ухилятись від сплати податків, зазначили правоохоронці.

Під час проведення санкціонованих обшуків було вилучено комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які мають довести незаконну діяльність.

Одному з фігурантів повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (незаконне втручання в роботу комп'ютерів та комп'ютерних мереж), вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Також приймається рішення про притягнення до відповідальності службових осіб ДПС України, ймовірно причетних до організації та функціонування цієї схеми.

Раніше у Держспецзв'язку за тиждень зафіксували майже 8 тисяч кібератак на державні органи.

ms.detector.media