ms.detector.media
MediaSapiens
04.05.2020 11:15
YouTube відмовилася видаляти діпфейк з голосом репера Jay-Z
YouTube відмовилася видаляти діпфейк з голосом репера Jay-Z
Спочатку платформа закрила доступ до відео, але потім відновила його, адже нормативне регулювання з питання діпфейків досить невизначене.

Відомий репер Jay-Z захотів, аби з YouTube бул видалено аудіо-діпфейки, де нібито його голосом читається монолог Гамлета та інші тексти. Про це повідомляє The Verge.

Діпфейки були опубліковані на каналі Vocal Synthesis та створені за допомогою системи від Google з відкритих кодом Tacotron 2, яка конвертує текст в людську мову. На каналі можна послухати тексти, озвучені комп'ютерною імітацією голосів Дональда Трампа, Джона Кеннеді, Боба Ділана і інших відомих особистостей.

Агентство Roc Nation, що представляє інтереси Jay-Z, подало скаргу про порушення авторських прав. Там говорилося, що «творець цього контенту незаконно використовував технологію ІІ для імітації голосу клієнта».

Спочатку YouTube закрив доступ до відео, але потім відновила його, посилаючись на DMCA (Digital Millennium Copyright Act - Закон про авторське право в цифрову епоху).

Глибинні фейки все частіше стають предметом нормативного регулювання, нагадує Liga Tech. Приміром, в Каліфорнії заборонено поширювати їх в ході політичних кампаній, у Вірджинії в минулому році були прийняті закони проти порнографічних діпфейков. Соціальні платформи, зокрема, Facebook, Reddit і Twitter, обмежують поширення діпфейков, які можуть дезінформувати або наносити репутаційний шкоду.

Як писав MediaSapiens, у Каліфорнії заборонили публікувати глибинні фейки про політиків за два місяці до виборів. 

Фото: XXL.ua

 

ms.detector.media