ms.detector.media
Гала Скляревська
16.04.2020 13:05
«Хвиля хейту в мережі дуже демотивує вчителів». Зоя Литвин – про телеуроки, гранти Сороса, помилки та цькування викладачів
«Хвиля хейту в мережі дуже демотивує вчителів». Зоя Литвин – про телеуроки, гранти Сороса, помилки та цькування викладачів
Громадська спілка «Освіторія» та «Новопечерська школа», у якій знімають телеуроки, не отримували ніякого фінансування на проєкт «Всеукраїнська школа онлайн», а самі надали проєкту не гроші, а приміщення школи для зйомок.

На карантині Міністерство освіти і науки з партнерами, у тому числі, з громадською спілкою «Освіторія», запустили проєкт дистанційної освіти школярів «Всеукраїнська школа онлайн». Уроки транслюються в ефірі 12 загальнонаціональних телеканалів, на YouTube, Facebook, Megogo, Oll.tv. Проєкт одразу зіштовхнувся з хвилею критики – його критикували і за помилки, зроблені вчителями, і за вибір каналів, на яких він виходить.

Крім того, деякі ЗМІ розповсюдили інформацію, що до фінансування проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» нібито причетний філантроп Джордж Сорос – так, начебто отримання грантів на будь-яку діяльність від фонду «Відродження» є причетністю до «світової змови» та роботою на «світовий уряд». У Росії, Угорщині та проросійських українських ЗМІ вже давно поширюються конспірологічні теорії, де Сорос є головним антигероєм. В Україні до розповсюдження цих теорій змови причетні канали, що входять до холдингу соратника Віктора Медведчука, видання «Страна.ua», блогери Анатолій Шарій та Олеся Медведєва, низка анонімних телеграм-каналів і група депутатів від «Слуги народу», як-от Олександр Дубінський та його однодумці.

На прохання MediaSapiens співпрацю з «Освіторією» прокоментував Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»: «Ми залюбки співпрацюємо з «Освіторією» в окремих проектах, проте до телеуроків ми взагалі не маємо жодного стосунку. Будь-які згадки про причетність фонду «Відродження» до проєкту – це маніпуляція. Маніпулятори подають інформацію таким чином, що «Відродження» начебто може якимось чином впливати на діяльність «Освіторії», але це не так. Ми маємо точки перетину в декількох проектах, однак ми далеко не є їхніми основними донорами. «Освіторія» є самодостатньою, спроможною організацією, що проводить десятки різних проектів. І говорити про якусь залежність «Освіторії» від міжнародного фонду «Відродження» – фінансову чи організаційну – немає жодних підстав».

MediaSapiens розпитав голову «Освіторії», засновницю «Новопечерської школи» Зою Литвин про процес створення телеуроків, щоби прояснити деякі факти, якими маніпулюють українські медіа та блогери.

Зоє, чи отримувала «Освіторія» гранти від фонду «Відродження» та які саме програми фінансувалися за допомогою цих грантів?

— Ми працюємо із численними партнерами, до яких належать міжнародні та українські організації та компанії, у тому числі — фонд «Відродження». Перелік наших партнерів є на сайті osvitoria.org і сторінках наших проєктів. Ця інформація абсолютно відкрита, завжди такою була і буде, це не є жодним секретом або сенсацією. Ми завжди публічно говоримо про наших доброчинців та партнерів у своїх комунікаціях.

У 2017 році фонд «Відродження» надав грант у розмірі 534 600 гривень на підготовку тренерів для Нової української школи, яку «Освіторія» організувала на замовлення МОН. Кошти були витрачені протягом 2018 року на навчання 50 тренерів, які були відібрані на конкурсній основі з усієї країни, щоб надалі забезпечити перепідготовку для 22 000 учителів початкової школи. Окрім цього, у липні 2018 року фонд «Відродження» частково профінансував курс із підтримки інклюзії «Разом» — програму навчання педагогів і психологів, що працюють із дітьми з інвалідністю. Фонд покрив витрати у розмірі 100 000 гривень на проїзд і проживання учасників.

Громадська спілка «Освіторія» та «Новопечерська школа» жодного фінансування для «Всеукраїнської школи онлайн» ні від кого не отримувала. Так само жодного фінансування для «Всеукраїнської школи онлайн» ми не надавали. «Новопечерська школа» безкоштовно надала приміщення для зйомок. Це частина соціальної відповідальності школи та її філософії — віддавати, коли країна того потребує.

Які саме функції виконує «Освіторія» при створенні телеуроків? Хто відповідає за програму та інформацію, що міститься в цих уроках?

— Організаторами проєкту є Офіс Президента України, МОН та Комітет ВР з питань освіти, науки та інновацій, вони ж відповідають за організацію, програму, контент, продакшен і трансляції. «Освіторія» є партнером проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» у частині залучення вчителів — ми допомогли знайти частину викладачів у проєкт. Учителів залучали серед тих, хто відгукнувся на прохання МОН та «Освіторії» і, незважаючи на епідемічні ризики, погодився взяти участь у проєкті, був готовий до великого навантаження до 18 годин на день та мав змогу одразу включитися в роботу. Зараз у проєкті беруть участь 42 вчителі з різних шкіл.

Чому, на вашу думку, в телеуроках так багато помилок? Чи будуть вони виправлені?

— Команда проєкту неодноразово коментувала питання про помилки. Уроки запускалися буквально з «коліс», в авральному режимі, до 30 відео на день, без часу на редагування та коштів на редактора. Це — одна з найголовніших причин помилок. За перші два тижні було відзнято понад 260 уроків, і в декількох були допущені помилки. Наразі триває четвертий знімальний тиждень, відзнято близько 400 уроків, і організатори постійно працюють над покращенням процесу. Команда уряду залучила експертів, учителів-волонтерів, які безкоштовно редагують уроки колег та «ловлять» обмовки та помилки. Будь-хто, хто готовий долучитися, може звернутися до організаторів та запропонувати свою допомогу.

В Україні проєкт подібного масштабу створюють уперше, вчителі переважно не мають досвіду роботи перед телекамерами. Урок, проведений у класі з дітьми, та урок, відзнятий на камеру, — це принципово різні продукти, що потребують різних навичок. Ми надзвичайно вдячні кожному вчителеві, хто ризикнув та взяв на себе відповідальність, і вважаємо неприпустимим цькувати їх. Хвиля хейту, яка піднялася в мережі, дуже сильно демотивує вчителів.

Попри всю критику, цифри говорять, що на проєкт є запит: у перший же день трансляції уроки подивилося близько 3,5 мільйонів телеглядачів, за перший тиждень кількість переглядів на ютуб-каналі МОН сягнула 3,5 мільйонів. Окрім цього, і вчителі, й організатори, і партнери проєкту отримують багато схвальних відгуків та слова підтримки від безпосередньої цільової аудиторії — дітей та батьків.

Фото: womo.ua

ms.detector.media