ms.detector.media
Гала Скляревська
13.04.2020 15:45
«Сльози папи Франциска на Великдень» — чергова маніпуляція ЗМІ
«Сльози папи Франциска на Великдень» — чергова маніпуляція ЗМІ
Фотографія папи римського, поширена в соцмережах і ЗМІ, справжня, але зроблена півроку тому.

Вчора у фейсбук-групі «Український центр в Італії» опублікували фото, на якому папа римський Франциск втирає очі від сліз. Із підпису випливає, що папа розплакався під час великодньої служби, яку він учора, 12 квітня, провів у соборі святого Петра. Фотографію перепостили більш ніж дев’ять з половиною тисяч разів, а потім вона потрапила до ЗМІ. Ось, наприклад, новина про те, як Франциск плакав на Великдень, у «Високому замку», ще одна — на ресурсі volyn.com.ua.

Подібні фото — не рідкість. Франциск кілька разів публічно плакав, а перед Великоднем, звертаючись до пастви, присвятив проповідь сльозам. Але все це не стосується конкретного фото та вчорашнього дня. Якщо звернути увагу на митру (головний убір папи) на фото, де плаче Франциск, і порівняти її з тією, яка була на ньому вчора, стане очевидним, що фотографії зроблені в різні дні.

Насправді фотографія, поширена вчора в групі «Український центр в Італії», була зроблена 5 жовтня 2019 року там же, в базиліці Святого Петра. Того дня Франциск рукопоклав тринадцятьох нових кардиналів. Двоє з них — літні люди, старші за вісімдесят років, обоє вже на покої та не служать, а їхнє призначення — данина поваги та визнання заслуг перед церквою. Одного з них звуть Сигітас Тамкявічюс, він був митрополитом Каунаським майже двадцять років і має дуже драматичну біографію. Він брав участь у створення та поширенні католицького самвидаву, на рік був відлучений від церкви радянською владою, працював на заводі, а потім, 1983 року, був засуджений на десять років ув’язнення за так звану антирадянську пропаганду. Шість років відсидів у Сибіру, поки не був звільнений і реабілітований 1989 року.

Його історія так зворушила папу, що після зведення до сану Тамкявічюса Франциск заплакав, згадуючи всіх, хто постраждав за віру. Тож фото справжнє, але час та історія, що передувала цьому кадру, не відповідають тому, що написали в соцмережах і ЗМІ.

Фото: 24tv.ua/Getty Images, abcnews.go.com

ms.detector.media