ms.detector.media
MediaSapiens
27.03.2020 12:23
Штрафи за відсутність рукавиць і маски: у Viber нова маніпулятивна розсилка про коронавірус
Штрафи за відсутність рукавиць і маски: у Viber нова маніпулятивна розсилка про коронавірус
У Патрульній поліції Волинської області підкреслили, що поліцейські не притягуватимуть водіїв авто за відсутність дезінфікуючих засобів в автомобілі, адже це є особистою відповідальністю кожної людини.

Користувачі Viber поширюють нову маніпулятивну розсилку про те, що людей «штрафуватимуть за відсутність маски або рукавиць в авто».

Це помітили у Facebook-пабліку По той бік новин. Там з’ясували, чому такі повідомлення не є повністю правдивими.

Кабінет міністрів України запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території країни, який не обмежує конституційні права громадян, а більше спрямований на об’єднання зусиль для подолання загрози (зокрема, йдеться про зусилля відповідних органів), пояснюють у публікації. Активніше по заходах карантину працюють ДСНС, Нацгвардія, медперсонал, тощо.

В країні діють обмеження для громадського транспорту (міських та міжміських перевезень), автобусного, залізничного та авіасполучення. Але відсутні заборони на проїзд власними авто. Надзвичайна ситуація в Україні не передбачає втручання держави в управління приватними компаніями чи обмеження прав та свобод українців.

Авторам сторінки По той бік новин у пресслужбі Національної поліції повідомили, що рішення щодо облаштування блокпостів приймають відповідні регіональні комісії.

Поліція та інші служби на пропускних пунктах:

- здійснює інформування та роз'яснення в межах компетенції щодо карантинних заходів;

- контролює перевезення пасажирів, оскільки регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями), – заборонено. Допускається лише перевезення пасажирів – працівників підприємств, установ, організацій – за спеціальними регулярними перевезеннями за умови погодження руху транспортних засобів.

- у межах компетенції забезпечує безпеку дорожнього руху та охорону публічної безпеки й порядку.

У Патрульній поліції Волинської області авторам сторінки пояснили, що поліцейські не притягуватимуть водіїв за відсутність дезінфікуючих засобів в автомобілі: це особиста відповідальність кожної людини, так само, як і наявність засобів індивідуального захисту.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, як уникнути фейків про коронавірус під час пандемії.

ms.detector.media