ms.detector.media
22.03.2020 18:43
У мережі поширюють фейк про побитого та викинутого з автобусу через кашель мешканця Львова
У мережі поширюють фейк про побитого та викинутого з автобусу через кашель мешканця Львова
Люди, які поширюють відео із нападом пасажирів транспорту на чоловіка, впевнено стверджують, що це сталось через кашель та підозру на коронавірус.

Вінницький «33-й канал» написав новину про бійки в громадському транспорті міста. Видання повідомило про нібито чотири інциденти, через які поліція поширила кримінальні провадження. Матеріал проілюстрували за допомогою відео з фейсбук-сторінки місцевого мешканця Олександра Бендяка.

(На відео присутні нецензурні слова)

Під відео на сторінці мешканця Вінниці взагалі не вказано місце зйомки. Зате з упевненістю позначено, що чоловіка на відео побили та викинули з маршрутки через кашель і підозру на коронавірус.

На відео чутно, як одна з присутніх жінок просить не бити потерпілого, тому що він «хворий». Однак про яку саме хворобу йде мова - невідомо. При цьому всі пасажири - без медичних масок, що нетипово для нинішньої ситуації в країні.

Керівниця пресслужби ГУ Нацполіціі у Вінницькій області Анна Олійник відреагувала на публікацію «33 каналу» в Facebook. За її словами, відео - давнє та зняте у Львові, а провадження щодо бійок, про що писало видання, не порушували.

«Насправді зазначене відео в публікації не має до Вінниці жодного стосунку. Це відео зі Львова і за інформацією моїх львівських колег знято близько 2-х місяців тому. У Вінниці були лише конфліктні ситуації в транспорті , але вони припинялися на місці самими пасажирами, в окремих випадках за допомогою патрульних. Жодного кримінального провадження не відкрито», - написала вона.

Після цього «33 канал» додав у свою новину вказівку, що відео знято у Львові.

Водночас відео інциденту опублікували і інші видання. Наприклад, сайт каналу NewsOne, «112 Україна» (посилаються на телеграм-канал нардепа Максима Бужанського), ZIK, «Факти», «РБК-Україна» та інші. Вони правильно вказали місце подій, але без тіні сумніву написали, що бійка сталася саме через кашель. Радо поширили «новину» і російські сайти, накшталт «РИА Новости», порівнявши українців з дикими звірами.

Для публікацій українські видання взяли відео зі сторінки жителя Дніпропетровської області Паші Ткаченко. Він теж написав під відео, що чоловіка нібито побили за кашель. Під його публікацією вже більше 300 коментарів, а відео набрало десятки тисяч переглядів. Причому лише одиниці коментаторів засумнівалися в тому, що причина того, що відбувається на відео, - кашель і коронавірус.

ms.detector.media