ms.detector.media
Володимир Малинка
«MediaSapiens»
13.03.2020 20:15
Повний літак коронавірусу: як «1+1» розпіарив одіозного блогера
Повний літак коронавірусу: як «1+1» розпіарив одіозного блогера
Медіа надали розголосу історії блогера Антона Гури, який заявив про повний літак хворих на коронавірус, що прилетів з Мілана до Києва. Міністерство охорони здоров’я вже повідомило про відсутність коронавірусу COVID-19 у людей, яких вивели з літака з підозрою на хворобу. У словах блогера була й інша неправдива інформація.

Що сталося?

12 березня на початку ефіру ток-шоу «Право на владу» на каналі «1+1» показали відео блогера Антона Гури. Останнім часом він активно критикує реформу охорони здоров’я і тому вирішив провести «соціальний експеримент». Імовірна суть цього експерименту — випробувати карантинний режим в Україні.

Про історію блогера також зняв сюжет «24 канал». Слова про «літак з хворими» поширили багато ЗМІ: «112 ua», «Еспресо», «Волинь 24», «Кореспондент», «5 канал» тощо.

За версією пана Гури, він поїхав в Італію, де вже підтверджено понад 15 тис. хворих на коронавірус COVID-19, і повернувся в Київ. У літаку Мілан-Київ він помітив, що пасажири кашляли. За словами блогера, дехто зізнався йому, що п’є «порошок на основі “Терафлю”». Начебто стюарди також перевірили температуру у декількох пасажирів і виявилося, що в одного з них температура була підвищена.

«Зараз ми в аеропорту «Бориспіль», чекаємо медичну службу для скринінгу. Як би вам правильно сказати… У нас більше половини іноземців єгиптян, які хворі, приймали «Терафлю» і просили стюардів дати їм ще «Терафлю», бо їм було погано. Вони всі «гасили» собі температуру. Люди, які на вас дивляться, реально кашляють ще з часу, як сідали у літак. Ми летіли три години, і всі кашляли. Вони всі їдуть транзитом на Каїр. Це літак, по факту, треба весь саджати на карантин на 60 днів… Коротше, трьох пасажирів 100 % хворі, їх забирають», — розповідав Антон Гура у відео, яке подивилися у Facebook вже понад понад 3,5 млн користувачів (!).

Потім він розповів, що медики «просто хотіли піти», але через скандал пасажирів вони все ж взяли трьох людей на додаткове обстеження. Згодом Міністерство охорони здоров’я офіційно повідомило, що у них не виявили коронавірус. Також пообіцяли надати кожному пасажиру літака Мілан-Київ інструкцію щодо самоізоляції.

Включення блогера на «1+1»

Популярності блогеру, звісно, додав ефір на «1+1». У ток-шоу «Право на владу» використали історію Антона Гури для «затравки» до кількагодинного ефіру. Після показу відео з його фейсбук-сторінки телеканал подзвонив йому і вирішив розпитати, що ж він робив у Мілані. Той сказав, що проводив соціальний експеримент.

Під час телефонної розмови пан Гура розповів, начебто італійська поліцейська йому розповіла, що «вірус мутував і почав перекидатися на молодших людей». Він переказав якісь чутки про те, що літак «Egyptair» не злетів, бо на борту виявили людей з коронавірусом.

«Я не зміг зрозуміти, чи вони перейшли у наш літак, чи їх Італія забрала до себе. Але в мене підозра, що це вони і були у нашому літаку. Бортпровідники мені казали, що по плану мали летіти 60 людей, а летіли понад 180», — розповідав Гура.

Далі він запевнив, що йому не міряли у літаку температуру, а прикордонники нібито його просили надати розголосу цій історії, бо в аеропорту купа хворих. «Я спробую лягти на самоізоляцію, але мені треба лікар, який буде мене обслуговувати. В Італії досі не знають, як боротися [з COVID-19], виліковуються лише за рахунок імунітету», — завершив свою промову блогер.

Ведуча Наталія Мосейчук зауважила, що завдяки Антону Гурі люди побачили, як «працює чи не працює карантинна система на головних воротах країни».

«Пан Антон поставив дуже багато питань: що робити, вони виходять і ніхто не «стріляє» температурним пістолетом?» — поставила питання гостям у студії ведуча. Їй відповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко: температурний скринінг проводиться вже близько 2 тижнів і якщо хтось не спрацював на цьому судні, то це людський фактор. Він пообіцяв, що це питання розглянуть у МОЗ, запросять керівників санітарно-карантинного підрозділу і проведуть співбесіди.

«Але ж питання не в судні. Вони [ті, кого підозрювали у хворобі] просили принести якісь пігулки. Бортпровідники бігали і допомагали. До них була прикута увага всього літака і таким чином громадський діяч це помітив. Якби не бортпровідники і реакція пасажирів, то їх [тих, кого підозрювали у хворобі] так би і відпустили», — обурювалась Наталія Мосейчук.

Ведуча неодноразово видавала слова Антона Гури за доконані факти, що є маніпуляцією. Також на ходу змінювалася кількість хворих: то три, то чотири. Пізніше ж виявилося, що вивели на обстеження таки трьох людей. Вони не були носіями коронавірусу, тому затримали їх таки дарма.

Віктор Ляшко також додав, що є міжнародні медико-санітарні правила і чіткі алгоритми роботи. Якщо бортпровідник виявляє будь-які симптоми у когось на судні, то він зобов’язаний до посадки літака надати декларації у медико-санітарну частину.

«Ця декларація одразу потрапляє до працівника санітарно-карантинної частини. За пів години до посадки вся інформація у працівників санітарно-карантинного підрозділу була. Епідеміолог на місці приймає рішення щодо подальших дій. Він може або відправити літак на санітарну стоянку, після чого певного пасажира забирають і проводять дослідження, або забирається певна кількість людей в ізолятор в аеропорту «Бориспіль». Там теж люди чекають проведення дослідження», — пояснював пан Ляшко.

Згодом слова блогера спростували

MediaSapiens запитав у телеканалу, навіщо він показав відео блогера. Тому що воно набуло популярності в інтернеті, — відповіли нам.

«Випуск «Право на владу» 12 березня був присвячений темі впровадження в Україні карантину. Відео з борту літака набуло широкого розголосу в інтернеті, та було показане на початку програми з метою обговорення з експертами в студії та встановлення реальних фактів. Вже під час ефіру заступник міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко спростував наявність коронавірусу у трьох ймовірно хворих пасажирів літака», — прокоментували у прес-службі каналу.

Справді, під кінець програми Віктору Ляшку повідомили про негативний тест на коронавірус COVID-19 у пасажирів. «Тому в мене прохання: давайте не сіяти паніку»,  — просив пан Ляшко. Хоча до цього йому доводилося дуже довго виправдовуватися через дезінформацію, вкинуту блогером. Крім того, завжди є частина глядачів, яка не додивлюється програму до кінця, тож вони не побачили спростування та були введені в оману.

У студії «1+1» був і Євгеній Дихне, президент авіакомпанії «МАУ», рейсом якої летів Антон Гура. Під час ефіру він наголошував, що борти літаків додатково дезінфікують, а компанія виконує всі інструкції МОЗ. Крім того, йому у прямому ефірі повідомили, що температурний скринінг робили всім пасажирам літака, що не збігається зі словами блогера.

«Якщо це провокація, то дуже сумно. Тут іншого коментаря бути не може», — сказала ведуча.

Наступного дня після ефіру, 13 березня, Євгеній Дихне у Facebook детально описав ситуацію, що склалася, та звинуватив блогера у брехні. Зокрема, він заперечив чотири тези Антона Гури.

По-перше, Євгеній Дихне повідомив, що пан Гура придбав квитки за маршрутом Київ—Мілан—Київ. За словами президента авіакомпанії, блогер прилетів до Мілана 12 березня та не був допущений до Шенгенської зони через відсутність підтвердження можливості перебування в країні і відсутність чіткої мети поїздки. Зрештою, він був відправлений назад до Києва найближчим рейсом — 12 березня. Тобто він не міг бути в Мілані і спілкуватися там з поліцейськими тощо.

Крім того, сам Гура казав у стрімах, що йому у паспорті поставили позначку «Е». Це нібито свідчило про його відвідини зони епідемії. Але насправді ця позначка означає, що в нього не було документів, які б засвідчували мету поїздки.

Друге — пан Дихне наголосив, що в аеропорту на реєстрації було виявлено 10 пасажирів з підозрілими ознаками захворювання, вони були зняті з рейсу і не допущені до польоту. Згідно з його словами, регламент аеропорту Мальпенса передбачає температурний скринінг в обов'язковому порядку співробітниками медичної служби для всіх пасажирів, що вилітають за межі Шенгенської зони.

Крім того, президент авіакомпанії каже, що бортпровідники не мають права давати пасажирам медичні препарати, тому вони не давали ніяких пігулок. На борту є лише маски, рукавиці і дезінфектори.

«При виявленні у пасажирів симптомів інфекційного/вірусного захворювання, в тому числі симптомів ГРВІ, бортпровідники повідомляють про це пілотам, які, в свою чергу, за 30 хвилин до посадки повідомляють про це наземним службам. Саме такі дії були здійснені екіпажем», — написав він.

Також пан Дихне запевнив, що у пасажирів міряли температуру після прильоту.

«Медичний контроль і температурний скринінг був проведений для всіх пасажирів бортпровідників та пілотів прямо на борту повітряного судна. Його проводив особисто начальник санітарно-карантинного пункту в аеропорту «Бориспіль» Шаріпов Ю. М. з помічником. Протягом 15-20 хв проводився замір температури пасажирів при закритих вхідних дверях. Після виконання процедури, основна частина пасажирів (за винятком 3-х) була відправлена ​​автобусами в термінал», — пише Євгеній Дихне. У цих трьох пасажирів не виявили коронавірусу.

Хто такий Антон Гура?

Наталія Мосейчук називала його співзасновником Незалежної профспілки працівників медичної галузі. Створили її у грудні 2019 року після того, як у листопаді медсестра з Боярки Ніна Козловська написала пост обурення умовами праці медичних працівників. Тоді ж повідомлялося, що до Мін’юсту лише надіслали документи на реєстрацію такої організації. Зокрема, це об’єднання виступає проти другого етапу медичної реформи в Україні.

Активно проти реформи виступає і сам Антон Гура. Наприклад, записує про це блоги для каналу на YouTube «Klymenko.Time». «Коронавирус уже давно в Украине, нужен карантин», «Геноцид в Украине: о "реформе здравоохранения"» — так називаються ролики з Гурою за останній тиждень. Нещодавно цей ютуб-канал також завантажив і «репортаж» блогера з літака.

«Klymenko.Time» — це ресурс, який запустив міністр-втікач Олександр Клименко («Детектор медіа» вже тут детально писав про цей YouTube-канал). За часів президентства Віктора Януковича він відповідав за міністерство доходів і зборів. У серпні 2019 року суд заочно заарештував ексміністра, бо той «за злочинною схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,1 млрд грн».

Сам Антон Гура у 2015 році балотувався від партії «УКРОП» до Київської міської ради, але не пройшов. У біографії на сайті партії зазначають, що він закінчив КНУ ім. Тараса Шевченка і працював менеджером у компанії «Анікс» та керівником відділу продажів у компанії «Вейл». На той час він був комерційним директором ТОВ «Біо Тест Мед», яка займається продажами медичного приладдя. Мабуть, саме через цю діяльність пан Гура знає українських лікарів.

Також анкету Антона Гури можна знайти на сайті пошуку акторів «Acmodasi». Тут зазначено, що він «проходив курси психології», працює у торгівлі, а за освітою — гідрогеолог. «24 канал» також знайшов фотографії блогера зі зйомок шоу «Кварталу 95» «Пороблено в Україні».

За 13 березня кількість підписників на фейсбук-сторінці Антона Гури збільшилася з 33 тис. до 42 тис. В Instagram у нього лише 5,7 тис. підписників. Минулі його відео у Facebook набирали кілька тисяч переглядів. Наприклад, 6 березня блогер вирішив провести експеримент: ходити по Києву у протигазі, щоб подивитися на реакцію, «і перевірити, як люди ходять у масках». Одну частину цього відео подивилися майже 10 тис. разів, іншу  — 22 тис.

«Мой вывод. Никакой паники нет, спекулянты в аптеках, опустите цены и перестаньте наживаться на людях. Я и дальше буду поводить такого рода флешмобы», — писав блогер.

Після прильоту з Мілана 13 березня Антон Гура на хвилі популярності почав записувати інші відео у Facebook. Спочатку він намагався викликати швидку, заявивши, що йому треба здати аналізи на коронавірус. На «103» його питали, що його турбує. «Невелика температура була зранку 37,2 і поки наче нічого. Можливо, це емоційний стан, тому що я не виспався і вчора було багато перельотів. Я просто хочу перевірити себе на вірус», — казав блогер. Йому порадили звернутися на гарячу лінію Кабміну. Там його звернення зареєстрували і направили до сімейного лікаря.  У цього відео 6 тис. переглядів.

Але блогер не послухав поради і далі намагався пробратися в інфекційне відділення Олександрівської клінічної лікарні у Києві та дуже здивувався, що воно зачинене. Він почав сваритися з поліцейськими, які були довкола відділення, що вони його не пускають. Ті сказали, що спочатку блогеру треба звернутися до лікаря за місцем проживання чи реєстрації. Цей  ролик вже подивилися більше чверті мільйона користувачів, та 8 тис. разів його поширили.

«У нас відділення закритого типу. Люди з вулиці в нього не можуть потрапити», — сказали MediaSapiens у приймальній інфекційного відділення, куди намагався пробратися Антон Гура.

В іншому інфекційному відділенні лікарні у Києві нам розповіли, що до них, прикидаючись хворими, через швидку приїжджало вже багато журналістів (наприклад, з телеканалів «1+1», «Україна», ICTV). Для їхньої перевірки на захворювання COVID-19 довелося використати тест-системи, які і так в обмеженій кількості, розповів MediaSapiens на умовах анонімності медик. Далі такі «хворі» пишуть відмову від госпіталізації і йдуть до дому.

Що ілюструє випадок з Гурою?

По-перше, пряма трансляція у соціальній мережі надає глядачам відчуття оманливої правдивості. Те, що ми бачимо реальний літак і людей у масках, не гарантує, що слова людини у кадрі правдиві.

По-друге, люди, які прагнуть розголосу та хайпу, не цураються цинічно маніпулювати темою коронавірусу і сіяти паніку. Від ходіння по місту у протигазі, до провокацій з відвідинами країн з карантином. Подібні маніпуляції спрацьовують через інформаційний вакуум, який виникає в суспільстві під час надзвичайних ситуацій.

По-третє, ЗМІ можуть включатися в маніпуляцію і — свідомо чи несвідомо — виводити неперевірену інформацію на набагато ширшу аудиторію. Під час прямої трансляції, за словами самого Антона Гури, у відео було декілька тисяч глядачів. Зараз ролик переглянули майже 4 млн користувачів, він має 70 тис. поширень.

Євгенія Кравчук, народна депутатка від «Слуги народу» та колишня речниця партії «УКРОП», від якої балотувався Антон Гура, назвала його «професійним сіячем паніки».

«А тепер кілька слів про людину, яка вчора налякала всю країну. Дуже важливо для розуміння ситуації. Нібито активіст, нібито політик, нібито медик, блогер. У даній ситуації позиціонував себе як медик, назвавшись співзасновником незалежної спільноти працівників медичної сфери. А за фактом професійний сіяч паніки. Мені складно пояснити його мотиви», — написала вона у Facebook.

Паніку, посіяну блогером, довелося гасити високопосадовцям. Приміром, секретар РНБО Олексій Данілов закликав ЗМІ не поширювати дезінформацію щодо коронавірусу. «Нічого страшного в нашій країні стосовно коронавірусу на сьогоднішній день не відбувається», – заявив він.

Офіційну інформацію про коронавірус COVID-19 можна дізнаватися на фейсбук-сторінці та телеграм-каналі МОЗ, фейсбук-сторінці Центру громадського здоров’я України. Також уряд створив окремий сайт, присвячений коронавірусу.

Нещодавно MediaSapiens також писав, що треба знати про карантин, щоб не панікувати.

ms.detector.media