ms.detector.media
12.03.2020 16:05
Експерти викрили понад 200 випадків дезінформації російських ЗМІ про збитий МН17
Експерти викрили понад 200 випадків дезінформації російських ЗМІ про збитий МН17
Проєкт «ЄС проти дезінформації» (EUvsDisinfo) описав основні оманливі тези російської пропаганди про збитий літак МН17.

Як пише проєкт EUvsDisinfo, одна з тактик Кремля — дискредитувати роботу Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) у справі MH17. Також російські ЗМІ намагаються звинуватити у трагедії Україну.

Проєкт вже зібрав понад 200 випадків дезінформації російських ЗМІ про MH17. Аналітики виокремили п’ять основних напрямків дезінформації, за якими поширюють оманливі меседжі. Мета їхнього поширення — «окупація» інформаційного простору, щоб нівелювати реальні факти. «Укрінформ» переклав головні тези російської пропаганди про катастрофу, які наводить EUvsDisinfo.

1. Тези про «упереджене розслідування».

«Росія не була допущена до участі у розслідуванні!». EUvsDisinfo: розслідування авіаційних катастроф здійснюються за сталими правилами. До них залучаються країна, де сталася катастрофа, країна вильоту літака, країна – виробник літака та країна його реєстрації, у випадку з МН17 це Україна, Нідерланди, США та Малайзія. За необхідністю, розслідування може приймати запити про участь від інших зацікавлених сторін.

«Представлені Росією докази були проігноровані!». EUvsDisinfo: всі дані, які надала Росія в рамках розслідування, були ретельно враховані Міжнародною спільною слідчою групою.

«JIT маніпулює доказами!». EUvsDisinfo: судове засідання є публічним, тож всі докази й свідчення є доступними для всіх сторін розслідування. Будь-яка маніпуляція з доказами в такому випадку була б негайно помічена.

 «JIT будує висновки на аматорських даних із соціальних медіа!». EUvsDisinfo: міжнародна спільна слідча група була незалежною у доборі та аналізі всієї доступної інформації. Достовірність цих даних була підтверджена незалежними джерелами, у тому числі командою розслідувачів Bellingcat.

«Справа побудована на русофобії, а не на твердих доказах!». EUvsDisinfo: суд має відкритий доступ до доказів, зібраних слідчими. Масив усіх доказів буде досліджений під час судового засідання.

2. Тези про Україну, «яка в усьому винна».

«Українські засоби ППО збили MH17!». EUvsDisinfo: JIT дійшла обґрунтованого висновку, що рейс MH17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою серії 9M38, яка була запущена з ракетної установки BUK-TELAR із місцем запуску в полі поблизу селища Первомайське. На той час цей район контролювався проросійськими силами. Установка BUK-TELAR була завезена з території Російської Федерації та після збиття рейсу MH17 була знову виведена у Російську Федерацію.

 «Український винищувач збив MH17!». EUvsDisinfo: на той час у цьому регіоні не було українських бойових літаків.

«Україна не закрила свій повітряний простір!». EUvsDisinfo: весь повітряний рух над зоною конфлікту був заборонений для літаків, що пролітали коридором нижче 32 000 футів. MH17 проходив коридором на висоті 33,000 футів. Крім того, на той час не було жодних припущень, що переважно слабо озброєні проросійські бойовики можуть отримати доступ до сучасних видів зброї, здатних збивати літаки на таких висотах.

3. Тези про те, що в «усьому винен Захід».

«МH17 був британсько-українською операцією з відволікання уваги!».  EUvsDisinfo: це безпідставна конспірологічна теорія.

«Пасажири MH17 були вже мертвими за кілька днів до катастрофи!».  EUvsDisinfo: ця сюжетна лінія взята з кримінального серіалу BBC про Шерлока Холмса.

4. Пропагандистська теза «Росія морально не здатна до такого звірства!».

EUvsDisinfo наголошує: суд проводиться не над Росією. Міжнародна спільна слідча група звинувачує чотирьох осіб: трьох громадян Росії та одного громадянина України. Офіціальна Росія, на жаль, відмовилася повною мірою співпрацювати зі слідством.

5. Теза, що «правду ніколи не знайдуть».

На переконання авторів EUvsDisinfo, це сумнівне твердження. Попередні дані, що оприлюднені Міжнародною спільною слідчою групою, демонструють солідну базу доказів, пов’язаних з причетністю чотирьох підозрюваних до вбивства 298 людей. Ці докази будуть розглянуті під час публічного судового засідання, при тому, що підозрювані у злочині мають право на юридичний захист.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, як російські ЗМІ поширювали фейк про «відсутність» «Бука» в районі катастрофи MH17.

Фото: Delo.ua

ms.detector.media