ms.detector.media
20.02.2020 12:47
З пошти МОЗ розсилають фейк про виявлення коронавірусу в Україні
З пошти МОЗ розсилають фейк про виявлення коронавірусу в Україні
У фейковому листі, що підписаний Центром громадського здоров’я МОЗ, йдеться про «5 підтверджених випадків коронавірусу COVID-19 в Україні». Сам Центр спростовує цю інформацію.

Як пише «Українська правда», лист про коронавірус прийшов з пошти МОЗ. Підписаний він ДП «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Шахраї  пишуть про виявлення 5 випадків коронавірусу на території України та пропонують повідомити про це рідним та колегам. Ось цей лист:

У Facebook Центр вже повідомив, що інформація з листа не відповідає дійсності.

«Закликаємо ЗМІ не поширювати цю інформацію та повідомити пресслужбу МОЗ України про відправника цієї інформації у разі отримання листа», — пише Центр.

У пресслужбі МОЗ «Українській правді» сказали, що таку інформацію не поширювали, а спеціалісти вже розв'язують проблему. 

Колишній керівник комунікацій Центру громадського здоров’я Володимир Біруля називає це диверсією.

«Це фейк! На жаль, адреса відправника співпадає з офіційною електронною адресою Міністерство охорони здоров'я України. Особисто я сприймаю це як диверсію та звертаюсь до міністерства — терміново дайте офіційну позицію!» — пише він у Facebook.

На сайті міністерства вже опубліковане спростування.

«Ця інформація не відповідає дійсності і є відвертим фейком та спланованою провокацією. Подібні провокації не лише поляризують суспільство, а також є загрозою національній безпеці країни.

Просимо ЗМІ та громадян зберігати спокій, перевіряти інформацію та дотримуватися інформаційної гігієни. Для отримання достовірної інформації медіа завжди можуть звернутися до пресслужби міністерства», — наголошує МОЗ.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens розповідав, як ЗМІ вже лякали виявленням коронавірусу у Києві. Тоді українські інтернет-ресурси повідомили про перше зараження вірусом у Києві, не уточнивши, що він не пов’язаний з китайським.

Фото: FDA

ms.detector.media