ms.detector.media
Володимир Малинка
17.02.2020 16:24
Фейкові новини зі світу кулінарії: яким лайфхакам про їжу можна вірити
Фейкові новини зі світу кулінарії: яким лайфхакам про їжу можна вірити
Швидкі рецепти в інтернеті можуть призвести до отруєння чи опіків замість приготування смачної страви. Це так звані DIY-рецепти, чи лайфхаки з приготування їжі, які набирають мільйони переглядів у YouTube та Facebook через швидкий та захопливий монтаж роликів.

Журналіст BBC Кріс Фокс (Chris Fox) спробував відтворити рецепти з роликів, які у YouTube набрали мільйони переглядів.

Перший рецепт — десерт в упаковці від молока від каналу Blossom. У відео вже більше 18 млн переглядів. Автори радять кинути в молоко 4 штуки зефіру, два яйця, збовтати та підігріти 10 хвилин у мікрохвильовці. Після охолодження мало вийти таке.

Але у Кріса Фокса нічого подібного не вийшло. Ось його «страва».

Журналіст каже, що проблеми почалися ще на етапі підігріву, тому що коробка від молока надто висока. Якщо переглянути детальніше відео від Blossom, то можна помітити, що вони відрізали низ коробки. «Ймовірно, вони нічого у ній таки не гріли», — підозрює журналіст.

Другий рецепт — десерт з желейних ведмедиків у ролику на каналі So Yammy. У відео більше 3 млн переглядів. Для приготування десерту автори просто плавлять ведмедиків, заливають отриману суміш у склянки і додають крем. Проте у пана Фокса розплавлені солодощі перетворилися на тверду субстанцію, яку дуже складно дістати ложкою.

Так виглядає десерт з желе з ведмедиків у відео від So Yammy

У журналіста у талих ведмедиках застрягла ложка

У третьому ролику, який переглянули вже понад 800 тис. користувачів, автори каналу 5-Minute Crafts пропонують створити попкорн з кукурудзи. Для цього начебто треба поставити качан у мікрохвильовку і підігріти 2 хвилини.

«Чи варто казати, що в результаті ви отримаєте просто гарячу кукурудзу, а не поп-корн», — обурюється журналіст.

Про аналогічні маніпуляції розповіла й Енн Ріардон (Ann Reardon), яка має свій канал з рецептами на YouTube. Вона називає такі швидкі та яскраві ролики «фейковими новинами у світі кулінарії».

«Вони працюють, тому що це привертає увагу і ви клікаєте на них. Таким чином автори маніпулюють алгоритмами YouTube та Facebook [і ті рекомендують його користувачам]», — каже пані Ріардон.

Вона зазначає, що деякі з таких фейкових рецертів можуть бути небезпечними. Приміром, на каналі 5-minutes Crafts пропонували занурити полуницю у відбілювач, щоб вона стала білою. В описі до відео вказується, що їсти її не варто, проте у самому ролику на цьому не наголошували. А канал So Yammy пропонує полити гарячу карамель на міксер, щоб зробити солодку декорацію у вигляді пташиного гнізда.

«Тала карамель дуже гаряча. Там більша температура, ніж у киплячої води. Ми зробили спеціальну коробку, щоб перевірити такі поради. І карамель просто розлетілася по всій коробці», — наголошує Енн Ріардон.

Автори відео 5-minutes Crafts відбілили полуницю

Так канал So Yammy пропонує робити "гніздо" з карамелі

Ось, що буде насправді, якщо лити карамель на міксер

Журналіст спробував зв’язатися з компаніями, які знімають ці відео. У 5-minutes Crafts не відповіли. У компанії Fist Media, яка знімає відео для каналів So Yammy та Blossom, запевнили, що показують тільки перевірені рецепти і можуть це довести у їхній студії.

«У такому разі, мабуть, вони не показують усіх кроків рецепту», — резюмує журналіст.

«Треба оголошення “Їсти не можна”»

MediaSapiens поспілкувався з українськими кухарями щодо таких відео. Вони також вважають, що дуже часто подібні ролики не є справжніми рецептами. Якщо хтось справді хоче розширити свої знання щодо кухарства, то краще дивитися відео з порадами від професіоналів чи сходити на тематичні майстер-класи.

Євген Клопотенко, кулінарний експерт і переможець кулінарного шоу «МастерШеф-5», який має свій канал у YouTube:

— Рецепти з відео, де діляться лайфхаками (DIY), — це взагалі не можна їсти. Таке можна лише подивитися і посміятися. Це «фан» довкола їжі. Думаю, треба до таких відео обов’язково робити оголошення «Їсти не можна».

Я ніколи ці «поради» не використовую, адже вони від людей, які просто хочуть зібрати перегляди на контенті. Максимум, що я використовую з так званих лайфхаків — це, приміром, змішувати інгредієнти у пляшці, щоб не було бруду. Чи ще можна варити жовток у харчовій плівці. Для того, щоб змінити фізичні властивості продуктів я можу використовувати хімічні елементи з молекулярної кухні.

На жаль, в україномовному та російськомовному просторі зараз «королевами рецептів» стали домогосподарки. Наприклад, минулого року я бачив відео, де холодець робили у вигляді свині, а поросят з ковбаси. Це непрофесійні поради від непрофесіоналів, і сумно за цим спостерігати.

Такий контент, на жаль, породжує погану культуру харчування. Проте, приміром, в англомовному секторі поради найчастіше дають кухарі й шеф-кухарі. Їхні поради професійні, і, коли готуєш, то розумієш, що виходить смачніше і корисніше.

Алла Желізняк, фінансистка, яка займається кондитерською справою:

— Я таке не повторюю, бо розумію, що в таких відео багато чого не вказується, а багато чого — неправильного. Тому що так, як воно виглядає на відео, в житті відтворити неможливо. Наприклад, було відео, де надували кульку та занурювали її в шоколад. Потім кульку тріскають і начебто виходить красива корзинка з шоколаду. Проте зі звичайного шоколаду таке не вийде.

Щоб так працювати з шоколадом, його треба темперувати. Для цього треба мати спеціальні навички, знання та інструменти. Потрібно розуміти, який треба для цього шоколаду температурний режим, бо для різних шоколадів вони відрізняються.

На мою думку, ці DIY-відео розвивають у людей комплекси і відганяють від кухні. Натомість раджу звертати увагу на блоги професіоналів. Вони також роблять багато різних відео з рецептами. Можливо, на перший погляд вони виглядають складними, але попрактикувавшись, їх можна буде реалізувати. У куховарстві, як і в будь-якій іншій справі, треба покладатися на спеціалістів. Вони знають, як працювати з продуктами і що запропонувати пересічному громадянину, щоб він повторив це вдома. Адже є багато речей, які ви вдома без спеціального обладнання не зробите.

Я, приміром, можу витратити свій час на перегляд блогів Єлизавети Глінської. В неї прості і швидкі рецепти зефіру, десертів у склянках тощо. Проте, якщо хтось справді хоче навчитися готувати, то я раджу ходити на тематичні курси. По Україні є також багато різних майстер-класів на день-два.

Олександр Устименко, бренд-шеф мережі київських ресторанів:

— Будь-які рецепти слід перевіряти і не довіряти відео. Свого часу перевіряв, чи можна у мікрохвильовій печі робити бісквітний мох, і тоді в мене це вийшло. Проте кухні в моїх закладах побудовані на тому, щоб були заготовки, і так виходить швидко приготувати страву.

По відео з гарячою карамеллю: з нею справді треба працювати в окулярах і в спеціальних рукавицях, тому що її температура може доходити до 270 градусів.

Вже мовчу про полуницю у відбілювачі. Я бачив цей ролик, але одразу подумав, що це зроблено лише для сміху. Це з серії відео, де пропонують заряджати телефон у мікрохвильовці. Зрозуміло, що ягоди у відбілювачі загрожують серйозним хімічним отруєнням. Це все одно, що замість оцту для севиче (страва, де потрібно маринувати морепродукти. — Ред.) використовувати сірчану кислоту.

Головне фото: скриншот з відео 5-minutes Crafts

ms.detector.media