ms.detector.media
MediaSapiens
17.02.2020 14:33
Менеджерка Facebook по Україні розповіла, як компанія бореться з ботами і тролями
Менеджерка Facebook по Україні розповіла, як компанія бореться з ботами і тролями
Керівниця з публічної політики щодо України у Facebook Катерина Крук дала перше інтерв’ю українському сайту Повага — кампанії проти сексизму в медіа й політиці.

Авторка інтерв’ю Ліза Кузьменко запитала пані Катерину про те, як у Facebook категорізують ботів, наприклад, на таких, які тролять феміністок у соцмережі чи агресивно реагують на гендерну рівність та пишуть дописи, що містять сексизм.

За словами Катерини Крук, тут важливо використовувати правильні терміни, бо «бот» і «троль» не розкриває суті їх дій.

«Якщо говорити технічно, "бот" — це акаунт, створений алгоритмом, не жива людина. Наприклад, чат-бот, з яким ви спілкуєтеся в месенджері. Ми постійно видаляємо фейкові aкаунти, цей процес не припиняється і дуже часто ми не дозволяємо, щоб такі aканути навіть створювалися. А більшість з тих, які все-таки створюються, деактивуються перед тим, як почнуть діяльність, чи отримають доступ до платформи», — зауважила вона.

І додала: у компанії видаляють мільярди акаунтів, які створюються ботами, лише за третій квартал 2019 року ми видалили 1,7 мільярдів фейкових акаунтів, більшість з них відразу після створення.

«Натомість набагато складніша ситуація, коли ми говоримо про фейкові акаунти, які створюють реальні особи, що в Україні зазвичай називають “тролями”. Facebook не перевіряє документи в момент створення акаунта. Відповідно чого ми перевіряємо, хто стоїть за акаунтом після скарги користувачів. В багатьох випадках безпекові алгоритми дозволяють створити акаунт, але після того швидко автоматично його деактивують  (наприклад, автоматично просять надати докази, які дозволяють ідентифікувати особу – додаткові фото чи документи)», — додала Катерина Крук.

Вона звернула увагу на те, що у разі подання скарг документи завжди перевіряють живі люди, а не алгоритми.

«Ми дивимося зовнішні характеристики, але також перевіряємо нашу внутрішню інформацію. Якщо у нас є підозра щодо акаунту, ми робимо додаткову перевірку, включаючи документи. Але ми також дуже добре знаємо про фейкові, або так звані віральні документи», — додала пані Крук.

Нагадаємо, ми раніше писали, що минулого року Україна отримала свого менеджера у Facebook.

Фото: Оксана Тисовська, povaha.org.ua

ms.detector.media