ms.detector.media
Володимир Малинка
«MediaSapiens»
06.02.2020 15:48
Дубілет визнав існування коефіцієнта 0,888 у своєму «переписі»
Дубілет визнав існування коефіцієнта 0,888 у своєму «переписі»
Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет відреагував на критику урядового дослідження щодо оцінки населення України. Проте у поясненні він таки визнав, що інформація щодо груп за статтю та віком підганялися до цифри загальної кількості українців за коефіцієнтом 0,888.

Нагадаємо, дослідження уряду критикував Український центр суспільних даних (УЦСД) через ймовірну фальсифікацію даних. Зокрема, виконавчого директора УЦСД Андрія Горбаля здивувало, що дані від міністерського дослідження точно корелювали з даними Держстату за групами статі та віку. Детальніше про це читайте у тексті «”Перепис населення Дубілета”: чому дослідження називають маніпуляцією та чи потрібен справжній перепис».

Але цифри Держстату показують інформацію з урахуванням окупованих територій Донбасу. А дані дослідження під головуванням Дмитра Дубілета мають показувати кількість населення без територій ОРДЛО. Проте виходить, що для отримання других даних достатньо лише перемножити перші на 0,888 (чи 0,889). «Така оцінка є дуже грубою і передбачає безліч припущень», — критикував такий підхід Кирило Захаров, консультант аналітичного відділу Promedia Consulting.

6 лютого Дмитро Дубілет та інші дослідники організували брифінг, на якому мали пояснити, як все ж таки вони проводили своє дослідження. MediaSapiens раніше писав, що детальний опис методології обіцяють оприлюднити чомусь лише наприкінці квітня.

Пан Дубілет зазначив, що вони «не просто взяли інформацію Держстату і перемножили її», а провели ґрунтовне дослідження, щоб дані Держстату перевірити. Для цього вони побудували свій графік розподілу українців за статтю та віком. Цей графік будувався на даних Державної податкової служби та Мін’юсту. Виявилося, що їхній графік та графік Держстату майже ідентичні. Так вони переконалися, що даним Держстату можна довіряти.

В дослідників була цифра загальної кількості населення в Україні, яку вони отримали, використовуючи три методи (дивіться тут, які), —  37 мільйонів 289 тисяч осіб.

«Якщо ви розділите оцінку населення України, яку ми отримали, на дані Держстату, то отримаєте 0,888. Цей коефіцієнт вийшов у кожній статево-віковій групі. Але ми провели масштабне дослідження, щоб зрозуміти, наскільки ця демографічна піраміда [Держстату] є коректною. Ми впевнилися в тому, що вона коректна. Тому ми змогли використати цю піраміду, щоб зробити розбивку по статі і віку», — казав пан Дубілет.

Тобто дані Держстату щодо груп українців за статтю та віком (статево-вікова структура), по суті, підігнали під отриману впродовж дослідження загальну кількість населення. Андрій Горбаль саме це й підозрював, коли критикував дані від уряду.

Пан Горбаль прокоментував MediaSapiens пояснення міністра так: «Вони чомусь вирішили, що можна сказати, скільки людей у статево-вікових групах на неокупованій території України просто помноживши ці дані на коефіційєнт 0,888. Тобто вони взяли статево-вікову структуру Держстату і підігнали її, щоб загальна кількість збігалася з оцінкою кількості наявного населення. Проте це абсолютно не значить, що реальна статево-вікова структура в Україні саме така».

Фото: скриншот прямої трансляції брифінгу

ms.detector.media