ms.detector.media
MediaSapiens
06.02.2020 13:16
Шахраї обіцяють українцям понад $ 2000 «компенсації» за витік персональних даних
Шахраї обіцяють українцям понад $ 2000 «компенсації» за витік персональних даних
Зловмисники запускають з різних акаунтів у YouTube відео, де обіцяють компенсувати «злив» у мережу персональних даних. Гроші продовжують виманювати до тих пір, доки людина не запідозрить, що це обман.

На початку 2020 року в мережі почали поширювати відео з інформацією про те, що нібито будь-який громадянин може швидко отримати від $ 50 до $ 3000 на свою карту. Кошти користувачам мають виплатити нібито за те, що їх персональні дані «витекли» в мережу з вини американських компаній, таких як Facebook, WhatsApp і інших.

Багато українців досі вірять в «безкоштовний сир» і клацають на рекламу з гучними обіцянками. Насправді це шахраї, які таким чином крадуть гроші у довірливих громадян, попереджають журналісти.

Видання Ain.ua пояснило, як працює ця шахрайська схема.

Як влаштоване шахрайство

На YouTube публікують відео. Голос за кадром, який представляється програмістом з Санкт-Петербурга на ім'я Євген Миронов. Він обіцяє пояснити, як лише за 15 хвилин отримати від $ 50 до $ 1500 на картку банку. Наразі відео, помітив MediaSapiens, має майже 800 тисяч переглядів.

«Зазвичай я записую відео тільки про програмування, але сьогодні особливий випадок», — запевняє шахрай.

Гроші обіцяють виплатити всім користувачам, чиї персональні дані нібито були скомпрометовані в інтернеті. А виплачує їх недавно заснована організація в США, яка займається розподілом компенсаційних виплат, пише видання.

На відео навіть показують сайт цієї організації, виконаний в стилі урядових порталів США. Весь текст на ньому — англійською, що має викликати довіру. Але при переході на сайт для «зручності» українських користувачів вам видасть російськомовну версію сторінки.

Під відео нібито вдячні користувачі залишають безліч схвальних коментарів та пишуть, що все «прекрасно» працює.

«Автор маніпулює фактами, призводить скріншоти про витоки з реальних новин, а на обкладинці відео нібито сюжет телеканалу «1 + 1» про можливість отримати компенсацію від Федерального уряду. Під роликами безліч вдячних коментарів від користувачів, які нібито отримали гроші», — йдеться у статті.

Таких відео в мережі багато. Той самий ролик поширюють по YouTube з різних акаунтів. Їх також активно рекламують в мережі.

Докладний розбір цієї схеми опублікував Telegram-канал під назвою badlistua, що займається викриттям шахраїв в українському сегменті інтернету.

Користувача просять зайти на сайт, вказати свої дані, а потім система прорахує суму компенсації для вашого конкретного випадку. Сума може бути від $ 300 до кількох тисяч. Щоб отримати їх, досить просто натиснути на кнопку.

Платіж нібито вже сформований і готовий до відправки. Але в певний момент система видає «помилку», тому що у вас немає SSN-номера (номер соціального страхування), який є обов'язковим атрибутом кожного громадянина США, SSN використовується для податкового і пенсійного обліку, по суті це американський ІПН. Зрозуміло, у користувачів з України, Росії та інших країн його бути не може.  І тут користувачам пропонують отримати цей «важливий документ» за символічні 5-10 доларів.

При цьому неясно, чи використовують шахраї персональні дані користувачів, які вони самі ж добровільно вводять в формі заради розрахунку компенсації: ПІБ і платіжні реквізити. Але сервіс «розрахунку» прекрасно працює, навіть якщо ввести в форму випадковий набір букв, йдеться у публікації. Така схема з минулого року діє і в Росії. Там, пише автор каналу, всього за тиждень шахраї виманили у росіян більше $ 2500.

Що ж робити?

Точні збитки від шахрайської схеми, у яку вірять немало користувачів, невідомі. Та гроші у цій схемі будуть виманювати, доки людина не зрозуміє, що це насправді обман.

«Незважаючи на те, що багато хто вже знає про схему, довірливі люди все ще трапляються. Якщо ви стали жертвою шахраїв, зверніться до правоохоронних органів. Проінформуйте якомога більше друзів і знайомих про існування такої схеми. І перестаньте вірити в подібні способи «заробітку» в інтернеті. Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці», — наголошують у статті Ain.ua.

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, що шахраї виманювали кошти у громадян через фейковий Telegram-бот Ощадбанку.

ms.detector.media