ms.detector.media
06.02.2020 11:29
«Медіакілери» рівня Дубінського можуть обходитись олігархам у близько $50 тис. — інсайдер
«Медіакілери» рівня Дубінського можуть обходитись олігархам у близько $50 тис. — інсайдер
Оксана Мороз, колишня співзасновниця агентства МАМА Маркетинг, розповіла, як і скільки платять політики за інформаційні маніпуляції.

Про це вона розказала в інтерв’ю для Liga.net. За її словами, в Україні платять близько $50 тис. за розкрутку однієї події.

Спочатку організовують певний «креатив» (наприклад, публікується прослуховування розмов), довкола нього будується «вкид» (мітинг, «злив» у якесь ЗМІ). Після цього інформацію легалізують через лідерів думок та інші ЗМІ, а насамкінець довкола цього «будуть дискусію».  На все це йде від двох тижнів до місяця.

Також Оксана Мороз розповіла про використання ботів (фейкових облікових записів) політиками. Вона наголошує, що таким чином політики шкодять самі собі, бо «вбивають» органічне охоплення у соціальних мережах. Також є різні категорії ботів: технічні (коли треба, приміром, «накрутити» перегляди на відео); мирні боти, які додають популярності; боти, що розносять чорнуху.

«І є ще біржі лайків і шеров, які теж беруть участь на цьому ринку. Як правило, вони працюють на рунет», — додає вона.

Експертка наголошує, що більшість маніпуляторів зараз застосовують програмне забезпечення для формування ботоферм. Його обслуговування коштує близько $5 тис. на місяць.

«Всі чули про ботів, але ніхто не розуміє, що лайкати Портнова не можна, тому що ти допомагаєш поширювати його пост… Проблема Дубінського, Портнова або Шарія — не тільки в тому, що у них такий контент. А в тому, що ми — люди, які розуміють, що це погано — йдемо до них і пишемо сто мільйонів коментарів, поширюючи це на свою аудиторію», — каже Оксана Мороз.

Вона додає, що, приміром, олігархам не потрібно розгянати теми у Facebook, адже у них є свої «медіакілери». Наприклад, каже вона, у людей рівня Ігоря Коломойського є проєкти «рівня Олександра Дубинського». Вони поширюють потрібні олігархам меседжі.

«Думаю, обходяться вони близько $ 50 000 в місяць на кожного. Але шаблонів немає. Немає двох однакових випадків. Розгін меседжу багато в чому залежить від порядку денного. Якщо на вулиці зараз зустрічатимуть полонених, лийте хоч мільярд — він весь піде в унітаз», — каже пані Мороз.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens детально розповідав, ким насправді є Олександр Дубінський. Також тут ми досліджували роботу політичних ботів.

Фото: Корреспондент

ms.detector.media