ms.detector.media
MediaSapiens
05.02.2020 16:07
У підручнику з історії знайшли мем про Кіану Рівза (доповнено)
У підручнику з історії знайшли мем про Кіану Рівза (доповнено)
Після того, як ЗМІ стали активно писати про мем, ситуацію прокоментував сам автор підручника. На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що це не було помилкою.

В українському підручнику з всесвітньої історії за 10 клас виявили відомий мем з Кіану Рівзом, яким з якихось причин замінили відому історичну світлину, відому під назвою «Обід на хмарочосі» 1932 року.

Це помітив користувач Twitter під ніком тремба. Він написав про це у соцмережі, й цю інформацію швидко підхопили ЗМІ.

Знайти картинку можна на 58-й сторінці онлайн-версії книги. Автори використали фотографію, у яку додали сумного Кіану Рівза — відомий у соцмережах мем, який здобув вірусну популярність ще у 2010 році.

У самій книзі зазначається, що вона випущена у 2018 році й рекомендована Міністерством освіти і науки України. Також відомо, що видавався підручник за рахунок державного бюджету.

Автор книги — кандидат історичних наук і директор Українського інституту вивчення Голокосту Ткума Ігор Щупак.

«Підручник відрізняється особливою системою побудови та структуруванням навчального матеріалу, визначення основних термінів. Фрагменти історичних документів, довідкова та додаткова інформація, ілюстративні матеріали, карти спрямовані на формування інтересу учнів до історії», — йдеться у анотації до підручника.

Після того, як ЗМІ стали активно про це писати, мем прокоментував сам автор підручника. На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що таку картинку вирішили поставити у книгу спеціально. За слвоами автора, Кіану Рівз привертає увагу до історії та допомагає дітям легше запам'ятовувати інформацію.

«Коли дизайнер підручника, який спільно зі мною підбирав світлину, показав мені сторінку зі світлиною, "доповненою" Кіану Рівзом, я спочатку не побачив цієї маленької фігурки. Але потім, помітивши мем, запропонував залишити його. Я згадав, як наприкінці 1990-х, в одному навчальному посібнику було розміщено портрет Октавіана Августа з підписом "Юлій Цезар". За довгі роки використання це помітили і написали про це... нуль читачів», — написав він.

Ігор Щупак пояснив, що з ілюстраціями та схемами в підручниках теж треба працювати. За його словами, сучасні діти добре сприймають інформацію в ілюстраціях і є візуалами, тому це необхідно враховувати.

«У підручнику для 11 класу, я підібрав навіть історичні анекдоти. Мрію про те, щоб учні більше грали в навчальні комп'ютерні ігри, уважно розглядали ілюстрації підручнику та дивилися навчальні відео», – пояснив автор підручника. І додав: жалкує про те, що за два роки існування підручника мем у ньому помітили тільки зараз.

Пізніше Міністерка освіти України Анна Новосад прокоментувала випадок з виявленням мема. Вона заявила, що не бачила «жодного підручника без ляпів, де поважається авторство всіх візуальних матеріалів, а підхід до викладу інформації логічний та сприяє кращому навчанню».

«Мемчик у підручнику замість оригінальної фотографії — це все, що потрібно знати про підхід багатьох видавців до створення та верстки підручників», — написала вона.

Фото: Zahid.net

ms.detector.media