ms.detector.media
Катерина Гончарова
03.02.2020 16:20
«Китай за два дні збудував лікарню для хворих з коронавірусом»: ЗМІ купилися на фейк
«Китай за два дні збудував лікарню для хворих з коронавірусом»: ЗМІ купилися на фейк
Коронавірус з Китаю продовжує хвилювати людей по всьому світу. Немало українських ЗМІ поширили новину про те, що у Китаї нібито збудували лікарю вражаючими темпами — всього за два дні. Її справді збудували, але на це пішло більше часу. Пояснюємо, що не так з цією новиною.

«У Китаї за два дні збудували лікарню для пацієнтів з коронавірусом», — писали днями немало українських сайтів. Це виявилося фейком. Таку лікарню справді збудували, але будівництво тривало довше.

Найбільше фейк тиражували сайти-клікбейти. Але серед тих, хто «купився» на дезінформацію, було й немало всеукраїнських ЗМІ.

Звідки взявся фейк?

Вірогідно, із неточного перекладу. Більшість сайтів посилалися на публікацію британського видання Daily Mail, виявив MediaSapiens. У новині писали: лікарня відкрилася після того, «як робочі та волонтери витратили лише два дні на перетворення порожньої будівлі у лікарню на 1000 ліжок». Тобто лікарню переобладнали, але не збудували «з нуля».

Лікарню збудували справді швидко, але це відбулося за десять днів, а не за два. У неділю, 2 лютого, закінчилося будівництво першої з двох лікарень для заражених. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на китайські державні ЗМІ. Перший госпіталь розрахований на 1000 місць. Саме його й будували протягом 10 днів. Другу лікарню, розраховану на 1600 місць, планується добудувати і відкрити найближчим часом.

«За інформацією, розміщеною на офіційному сайті міського округу Хуанган КНР, лікарня дійсно була відкрита протягом 2-х днів, але це була вже раніше побудована, готова будівля. Спочатку вона була задумана як нове відділення центральної лікарні Хуанган і мало бути відкрите в травні. Пізніше (24 січня) місцева влада розпорядилася перепрофілювати і обладнати будівлю як центр для лікування хворих», — зазначають на сайті фактчекінгового ресурсу Factcheck.kz.

Хто з українських ЗМІ поширив дезінформацію?

З посиланням на Daily Mail про це написали Gazeta.ua, сайт Espreso.tv. Далі новину почали тиражувати й інші сайти.

Наприклад, Dtp.kiev.ua, Nash.live, Antikor.com.ua, criminal.tv, volyninfa.com.ua, «Волинські новини», «Днепр час» та інші. Більшість із них цитували одне одного, а Daily Mail як першоджерело новини згадували далеко не всі.

Будівництво другої нової лікарні (на знімку нижче) було розпочато з нуля 23 січня і завершення його планується в кінці цього тижня (до 3 лютого). Ця лікарня не має ніякого відношення до лікарні, «що відкрилася за 2 дні», звертають увагу журналісти Factcheck.kz.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що американські розробники створили онлайн-карту поширення коронавірусу з Китаю.

Фото: Daily Mail

ms.detector.media