ms.detector.media
Володимир Малинка
31.01.2020 11:40
Експерти зафіксували три хвилі дезінформації про китайський коронавірус
Експерти зафіксували три хвилі дезінформації про китайський коронавірус
З початку поширення небезпечного коронавірусу у Китаї користувачі інтернету поширюють неперевірені чутки про хворобу. ЗМІ повідомляють, що китайська влада затримувала 8 людей за розповсюдження фейків.

Про вісім арештованих повідомило державне медіа Китаю Global Times, пише BuzzFeed. Також є звіт, згідно з яким проводяться аналогічні розслідування щодо майже 40 людей.

 «Китайський уряд регулярно прибирає чутки в інтернеті, використовуючи це як інструмент цензури. Інколи прибрана інформація навіть не є оманливою, а просто не подобається владі», — зазначає журналіст BuzzFeed Раян Бродерік (Ryan Broderick).

Водночас видання Poynter, яке займається перевіркою фактів, не змогло знайти точне підтвердження, що вісім людей справді було арештовано. Головний редактор китайського видання Global Times Ху Сіцзін (Hu Xijin), яке і повідомило про арешти, згодом написав у соціальній мережі Weibo, що «дезінформаторів» таки не утримували під вартою, а «запросили взяти участь у розслідуванні». Поки Poynter продовжує перевірку цієї історії.

Китайська соціальна мережа WeChat сказала виданню Buzzfeed, що вживає заходів проти неправдивої інформації, включаючи позначення вмісту як фейкового, прибирання повідомлень або блокування (тимчасово чи назавжди) облікових записів, які публікують дезінформацію.

Журналіст Раян Бродерік пише, що з початку епідемії WeChat був головним центром для обміну інформацією. В групі «Американці в Ухані» у WeChat, яку дослідило BuzzFeed, сотні переселенців панічно писали про поїзди та рейси, які виїжджали з міста, і постили звіти про рівень зараження.

Видання AsiaOne з посиланням на AFP повідомляє, що у соціальних мережах поширюють різні фейки. Наприклад, сильно завищені цифри смертності чи теорії змови щодо існування вакцин проти вірусу.

Лікарка з Гонконгу Фібі розповідає про деякі оманливі повідомлення: «Я бачила пости, в яких радили сушити феном руки для дезінфекції та пити гарячу воду 60 градусів, щоб залишатися здоровим».

Крістіна Тардагіла (Cristina Tardaguila) з Інституту медіадосліджень Poynter каже, що організації, які перевіряють факти, стикнулися з трьома хвилями дезінформації. Перша — про походження вірусу, друга — про навмисне створення вірусу, третя — про те, як від нього вберегтися та як лікувати.

Наприклад, сайт Sciencealert пише, що у Weibo, Twitter та Facebook масово поширювали відео, де китайський лікар Чжун Наньшань (Zhong Nanshan) радив людям промивати ніс та рот солоною водою, щоб запобігти зараженню. Проте Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила AFP: немає доказів, що такий розчин захищатиме від зараження новим коронавірусом.

Крім того, часто дезінформація базується на упередженнях щодо китайських харчових звичок, що використовується для розпалу расистських стереотипів.

Раніше MediaSapiens писав, як українські ЗМІ лякають та вводять в оману читачів щодо появи у Києві китайського коронавірусу.

ms.detector.media