ms.detector.media
30.01.2020 11:42
У Києві СБУ викрила організовану росіянами ботоферму
У Києві СБУ викрила організовану росіянами ботоферму
Угруповання мало понад 500 активних акаунтів, через які поширювали у соцмережах недостовірну інформацію, підбурювали протестні настрої, а також здійснювали інформаційні атаки на акаунти українських високопосадовців.

Про це повідомляє сайт СБУ. Зазначають, що ботоферму організували громадянами РФ та переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, ботоферма — це спеціальна мережа фальшивих облікових записів у соціальних мережах та на інших онлайн-платформах, яку організовують з метою впливу на користувачів.

«Кінцевою метою замовників було зниження довіри громадян до державних інституцій через розповсюдження недостовірної інформації щодо економічної та соціальної ситуації в Україні. Ботоферму також використовували і для розсилки анонімних повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури та місць масового скупчення людей, зокрема, торгово-розважальних центрів, станцій метрополітену, автовокзалів», — пише СБУ.

Служба зазначає, що зловмисники також реєстрували у телеграмі анонімні канали для торгівлі зброєю, вибуховими пристроями, наркотиками тощо.

В офісі зловмисників знайшли спеціальне обладнання (GSM-модеми, шлюзи) та майже 2 тис. SIM-карток операторів мобільного зв’язку України. Також вилучені чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували провокативні коментарі під публікаціями українських політичних діячів.

Особи організаторів встановлені, тривають процесуальні дії для притягнення двох осіб до відповідальності.

У грудні СБУ викрила аналогічну ботоферму, яка працювала в інтересах бойовиків та Росії.

Раніше MediaSapiens спілкувався з журналістом, який працював у ботофермі під прикриттям.

Зображення: СБУ

ms.detector.media