ms.detector.media
28.01.2020 16:42
Антивірус Avast продає дані користувачів — розслідування
Антивірус Avast продає дані користувачів — розслідування
Антивірусна програма, якою користуються сотні мільйонів людей по всьому світу, продає дані веб-переглядів користувачів. Купували інформацію, приміром, Google, Microsoft, Pepsi та McKinsey.

Про це йдеться у розслідувані видань Motherboard та PCMag. Журналіст Джозеф Кокс (Joseph Cox) пише, що дочірня компанія Avast під назвою Jumpshot перепаковує дані про користувачів та продає їх. Інформацію про юзерів збирають завдяки антивірусній програмі.

Серед клієнтів на таку купівлю даних є Google, Yelp, Microsoft, McKinsey, Pepsi, Sephora, Home Depot, Condé Nast, Intuit та багато інших.

Джерело: Vice

«Деякі клієнти заплатили мільйони доларів за продукти, які включають так зване «Поле всіх кліків», за яким можна відслідковувати поведінку користувачів, кліки та переміщення по веб-сайтах із дуже точними деталями», — пише автор.

На своєму веб-сайті Jumpshot наводить приклади використання її даних. Наприклад, видавець журналів і власник цифрових медіа компанія Condé Nast використовувала продукти Jumpshot, щоб побачити, чи привела реклама в медіа до покупок на Amazon і в інших магазинах. У Condé Nast не відповіли на запит про коментар.

Avast зазначає, що її антивірусом користуються 435 млн людей на місяць. Jumpshot заявляє, що має дані зі 100 млн девайсів. Компанія збирає дані про тих, хто погодився на це. Утім опитані журналістом користувачі кажуть, що їх ніхто не попередив про продаж інформації.

Дані, які видання змогли отримати, включають пошукові запити юзерів у Google, пошуки локацій та координати GPS на картах Google, інформацію про відвідини LinkedIn, перегляд відео у YouTube та на порносайтах.

«Хоча ці дані не містять імен користувачів та особистої інформацію, вони все ще надають безліч конкретних даних перегляду, тому експерти вважають, що можливо деанонімізувати певних користувачів», — йдеться у розслідуванні.

Проте в Avast запевняють: завдяки спеціальному підходу вони гарантують, що Jumpshot не отримає особисту інформацію про юзерів.

«У користувачів завжди була можливість відмовитися від обміну даними з Jumpshot. Станом на липень 2019 року ми вже почали просити користувачів зробити очевидний вибір під час усіх нових завантажень нашого антивірусу. Ми також запрошуємо наших існуючих користувачів, які користуються програмою безкоштовно, зробити такий усвідомлений вибір. Цей процес буде завершений в лютому 2020 року», — сказали в компанії.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, як інженери Google виявили, що недолік браузера Apple міг розкрити вашу історію пошуків.

Зображення: nykdaily.com

ms.detector.media