ms.detector.media
27.01.2020 15:04
У Facebook викрили глобальну мережу фейкових профілів
У Facebook викрили глобальну мережу фейкових профілів
Ця мережа допомагала поширювати пропаганду у понад 30 країнах, а також налагоджувала зв’язки з політиками та військовими.

Як пише DW, мережу фейкових акаунтів виявили дослідники з німецького видання Spiegel та американського аналітичного центру Atlantic Council. У статті Spiegel, опублікованій 24 січня, зазначається, що від імені фейкових військових, правоохоронців, працівників туристичної індустрії тощо мережа поширювала меседжі у більш ніж 30 країнах по всьому світу.

Це були сотні сфальшованих профілів, які діяли щонайменше з 2011 року. У Spiegel додали, що Facebook вирішив ліквідувати фейкові профілі лише після того, як на них вказали журналісти видання та аналітики Atlantic Council. Поки не відомо, хто саме стоїть за мережею.

Фальшиві облікові записи поширювали расистські коментарі та критикували, приміром, експрезидента США Барака Обаму та канцлерку Німеччини Анґелу Меркель. Натомість президента США Дональда Трампа та президента РФ Володимира Путіна викрита мережа активно підтримувала.

Також таким тролям вдалося налагодити особистий контакт із політиками, лікарями, військовими та журналістами. Вони обмінювалися із фейковими співрозмовниками особистою та навіть інтимною інформацією. Німецьке видання припускає, що метою тролів була не лише пропаганда, а й шпигунство.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens повідомляв, що експерти НАТО виявили мережу ботоферм, більшість з яких — російські.

Раніше в інтерв’ю MediaSapiens журналіст Слідство.інфо розповідав, як він працював під прикриттям в українській ботофермі та писав коментарі у фейсбуці на користь політиків.

Зображення: theverge.com

ms.detector.media