ms.detector.media
17.01.2020 11:45
YouTube рекомендувала відео з дезінформацією про зміни клімату та додавала до них рекламу — дослідження
YouTube рекомендувала відео з дезінформацією про зміни клімату та додавала до них рекламу — дослідження
Група активістів Avaaz знайшла у таких відео рекламу від 108 брендів.

Як пише The Verge, дослідники з Avaaz нарахували у таких роликів 21,1 млн переглядів. YouTube рекомендувала їх до перегляду та запускала рекламу брендів. Користувачам могли пропонувати подивитися їх, якщо вони шукали щось за темами «змін клімату», «глобального потепління» чи конспірологічної теми — «кліматичні маніпуляції».

Avaaz побачив у відео, що містили дезінформацію про зміни клімату, рекламу від 108 брендів. Серед них були: Samsung, Uber, Nintendo, Showtime, Harley Davidson та Warner Bros. Крім того, реклама була навіть від природозахисних організацій, таких як Greenpeace чи Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

Активісти повідомили рекламодавцям, що їхні оголошення з’являються у таких роликах. Завдяки брендам Avaaz хоче привернути увагу YouTube до проблеми.

The Verge розповідає, що зараз рекламодавці не можуть обирати, в яких відео про зміни клімату вони б хотіли бачити свою рекламу. Вони лише можуть вирішити загалом, чи будуть їхні ролики у відео, де обговорюють клімат.

Також Avaaz дослідив перші 100 відео, які рекомендував YouTube за трьома темами. «Глобальне потепління» вело до 16 відео з дезінформацією, «кліматичні зміни» — 8, а «кліматичні маніпуляції» — 21.

Видання додає, що YouTube намагається боротися з оманливою інформацією на своїй платформі. Приміром, деякі пошукові запити та відео будуть йти разом з інформаційним блоком, який відеоплатформа автоматично бере зі статей у «Вікіпедії».

Прес-секретар YouTube заявив, що їхні системи справляються з більшістю викликів з дослідження Avaaz.

«Ми надаємо пріоритет авторитетним джерелам для мільйонів новин та запитів, а також додаємо інформаційні вікна у темах, які схильні містити дезінформацію (включно з темою змін клімату). Це дозволяє запропонувати користувачам контекст, що стосується контенту, який їх цікавить», — сказав представник компанії.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що YouTube тестувала алгоритм, що знижує покази відео з фейками та екстремізмом. Приміром, це можуть бути ролики з пропагандою «чудодійних» ліків, інформація про пласку Землю, спотворення історичних фактів.

Фото: The New York Times

ms.detector.media