ms.detector.media
15.01.2020 11:17
Соцмережі видаляють пости і акаунти в рамках санкцій проти Ірану
Соцмережі видаляють пости і акаунти в рамках санкцій проти Ірану
Онлайн-платформи стикаються із невизначеністю щодо того, як саме вони мають дотримуватись законів США щодо санкцій проти цієї країни.

На фоні посиленої напруги між Іраном та США, спричиненої вбивством генерала Кассема Сулеймані, соцмережі у США відчувають тиск уз боку влади щодо виконання санкцій проти Ірану. Але у компаніях часто не знають, як саме треба реалізовувати таку політику, пише The Verge.

Instagram, що належить Facebook, вже видалила ряд публікацій, де згадується Солеймані. Компанія видаляє згадки, пов’язаних з Корпусом ісламської революційної гвардії (IRGC), який у США визнали іноземною терористичною організацією.

Критики санкційної політики соцмереж кажуть, що під санкції потрапляють і «адекватні» корисувачі соцмереж в Ірані. Так, блокування торкнулося й таких популярних користувачів, як іранський футболіст Аліреза Джаханбахш, зазначає CNN. Instagram — чи не єдина західна соцмережа, не заблокована урядом Ірану.

Прессекретар Facebook заявив, що компанія дотримується санкцій, активно видаляючи пости, які виражають підтримку американських терористичних організацій та їх лідерів.

«Ми переглядаємо зміст проти нашої політики та наших зобов'язань перед законами про санкції США», — зазначив він.

Instagram стикнулася з критикою, зокрема, від Міжнародної федерації журналістів, яка заявляє, що 15 іранських журналістів стикнулися із блокуванням у своїх облікових записах. У федерації заявили, що такі дії соцмережї «суперечать глобальним стандартним принципам, включаючи свободу слова та ЗМІ».

Речник компанії заявив, що у реалізації санкційної політики такі «кампанії повинні відповідати усім відповідним законам у країнах, де ми працюємо».

«Іноді в умовах криз, таких як трагічна катастрофа літака (збиття Іраном літака української авіакомпанії МАУ — MS.), ми вимагаємо додаткову інформацію від організаторів кампаній (зі збору фінансової допомоги — MS.), щоб забезпечити надходження коштів у потрібне місце», — зазначив він.

Іран, який протягом багатьох років стикається з санкціями, регулярно обмежує використання технологічних компаній у країні у відповідь на політику США. У 2018 році Slack відключив рахунки по всьому світу, які були прив'язані до Ірану. Компанія Apple «зняла» кілька популярних іранських додатків у своєму магазині у 2017 році на фоні санкцій США.

Нагадаємо, раніше ми писали, що американці отримують фейкові повідомлення про «термінову відправку» на службу в Іран.

Крім того, секретар РНБО визнав, що посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ.

Фото: Photo by Majid Saeedi/Getty Images

ms.detector.media