ms.detector.media
MediaSapiens
Національна поліція України
30.12.2019 12:41
У Харкові викрили групу хакерів, які зламали 20 тисяч серверів по всьому світу
У Харкові викрили групу хакерів, які зламали 20 тисяч серверів по всьому світу
Кіберполіція затримала групу злочинців, які здійснювали атаки на приватні підприємства та окремих осіб в Україні, Росії, США, Франції, Китаї, Болгарії, Індії та інших країнах.

Працівники Управління протидії кіберзлочинам у Харківській області встановили всіх учасників злочинного угруповання, яке цілеспрямовано здійснювало атаки на приватні організації та конкретних осіб для незаконного отримання доступу до їхніх віддалених серверів, а потім продавало ці доступи.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України.

До складу угруповання входили троє українців та один іноземець, кажуть у відомстві: «Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо зламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США».

Ця злочинна група діяла ще з 2014 року, йдеться у повідомленні. Її учасники здійснювали bruteforce-атаки на приватні підприємства та окремих осіб. Для атак використовували спеціалізоване програмне забезпечення, яке експлуатувало вразливості серверів на базі ОС Windows. Частину серверів вони також використовували у власних цілях: створювали бот-нетів для майнінгу, DDOS-атак, встановлювали програмних командних-центрів для вірусів типу «stealer», перетворювали їх в інструменти для проведення brute-force атак на нові мережеві вузли, додали у поліції.

Крім того, частину «зламаних» серверів збували іншим хакерам, котрі використовували придбану інформацію для своїх цілей: вимагання під приводом шифрування даних, списання грошей з банківських карток, майнінгу тощо.

«Таким чином їм вдалося втручатися в комп’ютерні мережі громадян різних країн: України, Росії, США, Франції, Китаю, Болгарії, Індії, Бразилії, Малайзії та країн північної Європи", - додали у поліції», — пишуть на сайті відомства.

Злочинні прибутки хакери отримували на крипто- та електронні гаманці. Так, на кількох з їхніх електронних гаманців було виявлено майже 80 тисяч доларів. Хакери спілкувалися між собою через «приховані» месенджери.

Кіберполіція спільно зі слідчими поліції за процесуального керівництва прокуратури Харківської області провела обшуки за місцями мешкання фігурантів міжнародної хакерської групи. Вилучили комп’ютерну техніку, додаткові носії інформації, чорнові записи, мобільні телефони та банківські картки, які використовувалися для вчинення злочинів.

Поліція розпочала кримінальне провадження за ч.2 ст.361 КК України. Після експертизи техніки, одному з учасників вже оголосили про підозру. Вирішується питання по оголошенню підозри іншим хакерам. Слідчі готують міжнародно-правове доручення в частині фіксації цифрових слідів злочинів за межами України, документування злочинної ролі та притягнення до кримінальної відповідальності іноземця, причетного до діяльності злочинної групи.

Нагадаємо, нещодавно хакери розмістили на табло одеського аеропорту образливий напис із фото Грети Тунберг.

ms.detector.media