ms.detector.media
MediaSapiens
Reuters
26.12.2019 16:53
Росія «успішно випробувала» автономний інтернет
Росія «успішно випробувала» автономний інтернет
У Росії провели навчання з переведення інтернету в автономний (суверенний) режим.

Як пише «Новая газета», в рамках навчань, зокрема, фахівці перевіряли «можливість перехоплення абонентського трафіку і розкриття інформації про абонента, блокування послуг зв'язку для абонентів».

У навчаннях брали участь ФСБ, Міноборони РФ, МВС, ФСО, Росгвардія, Міненерго, Роскомнагляд, «Лабораторія Касперського», а також оператори зв’язку «Мегафон», МТС, «Ростелеком», «Вимпелком» тощо.

За словами заступника голови міністерства цифрового розвитку Росії Олексія Соколова, влада РФ опрацювала кілька сценаріїв функціонування рунету «за будь-яких обставин».

«Перший сценарій стосується цілісності і безпеки роботи інтернету в результаті зовнішніх негативних впливів, другий — забезпечення безпеки абонентів стільникового зв'язку, включаючи захист персональних даних і можливість перехоплення їхнього трафіку, СМС і розкриття відомостей про їхнє місце знаходження», — пише видання.

Директор російської ГО «Товариство захисту інтернету» Михайло Клімарев зауважив, що досі у відкритому доступі немає жодного офіційного документа з планом проведення таких навчань.

Нагадаємо, 1 листопада у Росії набрала чинності значна частина положень закону РФ про «суверенний інтернет». Мета закону, за словами його авторів, полягає в тому, щоб російський сегмент інтернету зміг продовжити роботу навіть у разі, якщо його відключать від загальносвітової мережі. Критики закону побоюються, що автономна мережа створить можливості для тотальної цензури в інтернеті.

«Цей закон доводить, що російська влада готова встановити політичний контроль над всією мережевою інфраструктурою, щоб в разі необхідності перекрити потік цифрової інформації», – заявив Крістіан Мір, виконавчий директор філії «Репортерів без кордонів» у Німеччині. Організація засуджує закон про «суверенний Рунет».

Раніше MediaSapiesns писав, що створення автономного інтернету вартуватиме Росії близько 30 млрд рублів (близько 12 мільярдів гривень).

ms.detector.media