ms.detector.media
MediaSapiens
nytimes.com
20.12.2019 17:29
Компанії-збирачі даних торгують GPS-координатами мільйонів смартфонів — розслідування
Компанії-збирачі даних торгують GPS-координатами мільйонів смартфонів — розслідування
У новому розслідуванні журналісти The New York Times пишуть про отриманий файл з 50 млрд точками координат від 12 мільйонів американців. Завдяки цьому можна дивитися, як рухалися люди у кількох великих містах, включаючи Вашингтон, Нью-Йорк, Сан-Франциско та Лос-Анджелес.

У розслідуванні NYT використали дані, які збирають приватні компанії — колектори даних, — а потім продають їх для використання зацікавленим сторонам. Про це пише Texty.org.ua.

Кожна цифра в отриманому журналістами файлі відображає точне розташування одного смартфона протягом кількох місяців у 2016 та 2017 роках. Дані були надані джерелами, які просили залишатись анонімними.

Інформація збиралася з сотень мобільних додатків, яким ви самі надаєте доступ до вашої геолокації – наприклад ті, що показують погоду. Такі мобільні додатки збирають і передають дані на свої сервери, власники яких потім продають їх колекторам даних.

«Компанії, що передають дані, кажуть, що користувачі дають згоду на відстеження, коли вони згодні поділитися своїм місцезнаходженням. Але ці вікна згоди рідко дають зрозуміти, як дані збираються та продаються. Якби компанії пояснювали, що вони роблять з даними, чи погодився б хтось поділитися ними?» — пишуть журналісти NYT.

Завдяки отриманій інформації вони змогли, приміром, слідкувати за низкою людей при владі: за допомогою додаткової відкритої інформації про місце проживання вдалося визначити маршрути, за якими повертаються додому високі армійські чини.

Серед інших прикладів: протести й заворушення у Вашингтоні під час інавгурації президента. Там був епізод, коли сотні людей у масках спалили лімузин поруч із площею Франкліна. Щонайменше двоє з цих людей були перевдягнутими поліцейськими, як вдалося визначити за даними GPS. Їх вдалося відстежити до власних домівок.

В іншому випадку журналісти побачили в місті Сіетл зміну в маршруті одного з інженерів фірми Майкрософт: він завітав до офісу конкурента – Амазон. Наступного місяця цей інженер змінив місце роботи й перейшов саме в згадану компанію.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що 267 млн акаунтів і телефонних номерів з Facebook опинилися у відкритому доступі.

ms.detector.media