ms.detector.media
MediaSapiens
The New York Times
18.12.2019 17:21
Італійський суд у справі Марківа використав фейкові сюжети російської пропаганди — NYT
Італійський суд у справі Марківа використав фейкові сюжети російської пропаганди — NYT
Журналісти з'ясували, що серед доказів, які були представлені італійською прокуратурою, були повідомлення з публікацій, які є джерелами російської пропаганди та фейкових сюжетів.  
Італійський суд використовував фейкові пропагандистські матеріали російських ЗМІ у справі українського військового Віталія Марківа, якого засудили до 24 років позбавлення волі за нібито вбивство італійського військового фотографа.

Про це повідомляється у великій статті The New York Times.

Значна частина доказів, що Марків координував артилерійський удар, в результаті якого загинув італійський військовий фотограф на Донбасі, отримали з його електронних пристроїв. Але журналісти з'ясували, що серед доказів, які були представлені італійською прокуратурою, були повідомлення з публікацій, які є джерелами російської пропаганди та фейкових сюжетів.

«Включення двох відеороликів від Russia Today, а також матеріали на сепаратистському сайті "Русская весна", поставило питання про те, якою мірою фейкові новини, проникаючи в західні засоби масової інформації та вибори, тепер проникають в західні країни та їхні суди»— йдеться у статті.

Італійські прокурори у свою чергу заявили, що не вважають матеріали Russia Today вирішальними у вироку, а суду присяжних не дозволяється обговорювати те, що переконало їх у винності Марківа.

«Але включення в суд пропаганди і дезинформації, незалежно від її переконливості, викликало тривогу в експертів і деяких політиків»— пишуть у матеріалі The New York Times.

Також там нагадали, що в грудні ліберальна партія «Велика Європа» стверджувала, що судовий процес був зіпсований «чутками і забобонами», і просила Європейський союз направити спостерігачів на апеляційний процес, який, як очікується, почнеться навесні 2020-го року.

Нагадаємо, раніше ми писали, що глава СБУ назвав фейки та кіберзагрози ключовими викликами для нацбезпеки України.

Фото: Getty Images

ms.detector.media