ms.detector.media
MediaSapiens
National crime agency UK
09.12.2019 10:43
За викриття російського хакера у США і Британії призначили рекордну винагороду
За викриття російського хакера у США і Британії призначили рекордну винагороду
США та Велика Британія розшукують главу хакерського угруповання Evil Corp. Сума в $ 5 млн — це найбільша в історії кіберзлочинів нагорода за відомості про хакерів.

Влада США спільно з Великою Британією призначили за затримання лідера російської хакерського угруповання Evil Corp Максима Якубця рекордну нагороду розміром у $ 5 млн. Про це пишуть на сайті Національного агентства з боротьби зі злочинністю Великобританії (NCA).

Сума в $ 5 млн — це найбільша в історії кіберзлочинів нагорода за відомості про хакерів і найбільша сума, яку пропонували за викриття саме російського кіберзлочинця, пише Liga Tech. До сьогодні «рекордсменом» був Євген Богачов, за упіймання якого у 2015 році пропонували $ 3 млн, згадують журналісти.

У міністерстві юстиції США вважають Якубця лідером Evil Corp. З цим згодне американське управління з контролю за іноземними активами (OFAC). Його також підозрюють в зв'язках з російським урядом. Представники відомства припускають, що він міг працювати на Федеральну службу безпеки (ФСБ) Росії в 2017 році.

За даними британської й американської влади, хакерська група Evil Corp була організована у 2009 році, коли Якубцю було 22 роки. Хакер і його спільники розповсюджували вірус під назвою Dridex в різних модифікаціях протягом декількох років. У ФБР і NCA є спільний досвід боротьби з цими кіберзлочинцями. У 2015 році фахівці агентств вивели з ладу ботнет, що складається із заражених комп'ютерів, які поширювали Dridex в ряді країн світу. Через деякий час проблему усунули.

У тому ж 2015 році проти Якубця і його спільників було заведено справу, яка розглядається в суді Західного округу штату Пенсільванія (США). Вся інформація по справі за рішенням судді знаходиться під грифом секретності. Станом на 6 грудня 2019 року останній документ, що відноситься до цієї справи, був внесений в судову базу США в лютому цього року, уточнюють у Liga Tech.

Нагадаємо, раніше США звинуватили російських хакерів у крадіжці $ 100 млн і розширили список санкцій.

ms.detector.media