ms.detector.media
MediaSapiens
unsplash.com
01.11.2019 13:45
Журналісти викрили польську «фабрику тролів», яка просувала політиків і суспільного мовника
Журналісти викрили польську «фабрику тролів», яка просувала політиків і суспільного мовника
Журналістка Катаржина Прушкевич (Katarzyna Pruszkiewicz) шість місяців вела фейкові акаунти у Twitter та Facebook на компанії Cat@Net у Вроцлаві. У цій «фабриці тролів» було більше 170 фальшивих облікових записів.

Як пише The Guardian, журналістка Катаржина Прушкевич є членом «Фонду репортерів» — консорціуму польських журналістів-розслідувачів. Матеріал створювався спільно з європейським агентством Investigate Europe.

Пані Прушкевич влаштувалась у компанію Cat@Net. Організація описує себе як «агентство цифрового піару з фахівцями, які створюють позитивний імідж компаній, приватних осіб та державних установ — переважно в соціальних мережах».

Першим завданням для журналістки було створення облікового запису у соцмережах для обміну «соціальним та політичним контентом» з метою залучення 500 підписників. Після випробувального періоду їй було надано доступ до внутрішніх каналів комунікацій компанії, за допомогою яких працівники «фабрики», кожен з яких вів десяток або більше фейкових акаунтів, отримуватимували вказівки від своїх кураторів: на який контент реагувати, кого підтримувати, а кого зневажити.

«Тролі» створювали вміст як лівого політичного спрямування, так і правого. Вони мали привертати увагу, завойовувати авторитет та підтримку інших користувачів соціальних медіа, яких потім можна було б залучити до підтримки клієнтів компанії.

«Мета — завоювати довіру людей з обох сторін політичного поля. Після того, як ви завоюєте чиюсь довіру, спроектувавши їхні власні погляди на них самих, ви зможете впливати на них», — каже Войцех Цесла, який керував розслідуванням.

Більшість працівників Cat@Net є людьми з інвалідністю, що дозволяє компанії отримувати значні державні субсидії з Польського національного фонду реабілітації інвалідів. За даними журналістів, компанія отримала з фонду близько 1,5 мільйона злотих (9, 7 млн гривень) з листопада 2015 року.

Одним із обов'язків Катаржини Прушкевич було керувати анонімними обліковими записами та просувати контент суспільного мовника — Телевізійної телекомпанієї Польщі (TVP). The Guardian зазначає, що зараз TVP критикують за прихильність до правлячої партії та мову ненависті на адресу нацменшин.  

Фейкові акаути використовувались для приниження критиків мовника. За даними лондонської аналітичної компанії ISD Global, облікові записи Cat@Net створили до 10 тис. постів на захист TVP (потенційний обсяг охоплення аудиторії —15 млн користувачів).

Іншим бенефіціаром операцій із впливу Cat@Net був нещодавно обраний член польського парламенту від партії Демократичний лівий альянс. Фейкові акаунти просували його кандидату в Європейський парламент на виборах у травні цього року.

Також деякі «тролі» концентрувалися на темі авіації та оборони. Їхніми «цілями» були  ключові особи, які ухвалюють рішення щодо укладення основних урядових оборонних контрактів.

Утім Cat@Net в заяві заперечила, що є «фермою тролів». «Сфера діяльності компанії — аутсорсинг маркетингових операцій у соціальних медіа. Ми передаємо точну інформацію, комунікуємо за наших клієнтів, просуваємо їхні товари та послуги, як і будь-яке інше подібне агентство», — зазначає організація.

Нагадаємо, у вересні журналіст «Слідства.інфо» Василь Бідун проводив аналогічне розслідування, проникнувши у київську ботоферму піар-гентства Pragmatico. Детальніше про це читайте в інтерв’ю MediaSapiens «Бот Василь: як журналіст «Слідства.інфо» проник у ботоферму, де писав коментарі на користь Вакарчука та Гриценка».

ms.detector.media