ms.detector.media
MediaSapiens
voanews.com
28.10.2019 12:42
У Києві провели квест-гру з медіаграмотності «Руйнівники фейків»
У Києві провели квест-гру з медіаграмотності «Руйнівники фейків»
У грі взяли участь вчителі, університетські викладачі та студенти з різних міст. Вони вчилися розрізняти правду і брехню на спеціально розробленому сайті The Pravda Times.

Як пише «Голос Америки», учасники квест-гри змагалися, хто більше вполює фейків. Серед новин на несправжньому The Pravda Times були, приміром, такі: «Народний обранець Д. на своєму приватному супер-джеті, за бюджетні кошти, злітав відпочити на курорт країни-агресора в Сочі»;  «Бойовики захопили владу на Черкащині»; «Під Києвом будують новий ядерний могильник»; «Більшість українців, згідно із соцопитуваннями, вимагає наступу на фронті».

Учасники гри мали перевіряти факти: чи справді відбувся рейс у Сочі, про який повідомляється у новині? Чи фотографія «нового ядерного могильника» нова і чи дійсно зроблена під Києвом? Чи стотисячний натовп мітингувальників у Броварах, про який пишуть на сайті, зафіксували міські камери спостереження?

«Наш проєкт впроваджує медіаграмотність в освіту. Його мета – навчити людей перевіряти інформацію та мислити критично. Опанувати базові інструменти перевірки інформації», – розповіла Тетяна Таранкова, що представляє міжнародну організацію IREX в Україні.

За задумом, учасники після заходу проведуть подібні ігри у себе в школі, університеті, коледжі.

«Я вважаю, що подібні ігри потрібно проводити не лише з дітьми, але і з батьками. Адже старше покоління значно більше потребує знань та навичок, які допоможуть їм розрізняти медійну брехню. Старші люди лише нещодавно зареєструвались у соціальних мережах і схильні вірити абсолютно всьому, що там пишуть», — сказала учасниця квест-гри вчителька Вінницького технічного ліцею Анна Киналь.

Соціальну гру «Руйнівники фейків» запроваджують в Україні в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй». Це проєкт з медіаграмотності для середніх шкіл, який здійснює Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX спільно з Академією української преси та інтернет-проєктом Stop-Fake.

Раніше MediaSapiens писав, що у проєкті «Вивчай та розрізняй» плануюють задіяти 650 шкіл — в середньому буде по 15-18 шкіл в кожному з обласних центрів.

ms.detector.media