ms.detector.media
MediaSapiens
Teen Vogue
24.10.2019 15:26
У США хочуть зареєструвати торгову марку «fake news», щоб Трамп не міг згадувати цей вислів
У США хочуть зареєструвати торгову марку «fake news», щоб Трамп не міг згадувати цей вислів
Таким чином медійники закликають Білий Дім не знецінювати роботу журналістів, оскільки довіра до медіа у США наразі є найнижчою за останні роки.

Голова Товариства професійних журналістів Флориди (SPJ) Емілі Блох заявила, що їх організація подала заявку на реєстрацію торгової марки «fake news» («фейкові новини»), щоб президент США Дональд Трамп не міг вживати це словосполучення. На її думку, цим він знецінює роботу журналістів.

Про це журналістка повідомила у своїй авторській колонці для видання «Teen Vogue».

Вона стверджує, що «використання цього терміну президентом Трампом і те, як його використовують його послідовники, загрожує життєдіяльності здорового дискурсу в рамках демократії». Очільниця організації додала, що загалом Трамп згадав цей термін понад 1200 разів з часу свого вступу на посаду глави держави.

Журналістка навела дані з дослідження KnightFoundation, яке виявило, що довіра американців до ЗМІ є найнижчою за останінй час. Це ж дослідження встановило, що 40% республіканців вважають новини, які показують політика чи політичну групу в негативному світлі, завжди «слід вважати фейковими новинами».

При цьому журналістка визнала, що таку торгову марку навряд чи зареєструють. За її словами, вислів широко використовували і до Трампа.Проте Емілі Блох висловила сподівання, що така незвична ідея її організації змусить суспільство замислитись над тим, що таке насправді фейкові новини і який вплив вони мають.

Вона додала, що організація вже надіслала до Білого Дому листа із вимогою припинити вживати термін у дискредитуючому медійників контексті та продовжить надсилати їм подібні листи й надалі. У листі вони нагадали Трампу, що використання терміну «fake news» «похитнуло довіру американців до журналістики, яка так важлива для нашої демократії».

Водночас вони визнає, що рішенян подати заявку на торгову марку «fake news» є скоріше жартом, проте він має на меті закликати Білий Дім до певних дій.

Нагадаємо, раніше Mediasapiens раніше писав, що аналітики JPMorgan запустили індекс впливу твітів Трампа на ринки. Експерти дійшли висновку, що кількість повідомлень Трампа у Twitter, які мали ефект на ринки, значно збільшилася за останній час.

Тим часом з’ясувалося, що кожен п’ятий дорослий американець читає твіти Трампа.

Фото: PHOTO: GETTY IMAGES/COMP: LIZ COULBOURN

ms.detector.media