ms.detector.media
MediaSapiens
Інтерньюз Україна
22.10.2019 16:37
Новини з Facebook дізнається майже половина українців — опитування
Новини з Facebook дізнається майже половина українців — опитування
Українці активніше користуються соцмережами, в тому числі розцінюють частину з них як джерело для пошуку новин. Про це йдеться у результатах нового опитування від USAID-Internews.

Facebook все частіше використовується українцями у якості джерела новин. Про це йдеться у результатах щорічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 р.», представлених 22 жовтня.

Загалом соціальна функція інтернету стає більш вагомою, йдеться у презентації. У 2019 році частка тих, хто використовує мережу для спілкування у соцмережах, месенджерах і електронній пошті, зросла. Роста аудиторія і тих, хто споживає і створює відеоконтент.

Так, у 2018 році інтернетом для швидкої переписки користувалися 45% громадян, а у 2019 році таких вже 77%.

Щодо самих соцмереж дослідження повідомляє: аудиторія мережі Facebook продовжує зростати, пишуть у результатах опитування. Також зміцнюються позиції Facebook як джерела новин. Так, Facebook наростив частку використання серед українців — цифри зросли із 57% у 2018 до 74% у 2019-му.

Даних щодо використання українцями Viber, Youtube, Instagram та Telegram у попередні роки не навели, але у 2019-му ними регулярно користуються 70%, 60%, 40% та 24% відповідно. В той же час частка використання українцями ВК знизилася: із 21% у 2018 до 18% у 2019 році.

Twitter в Україні використовується все ще не дуже активно. Але показник використання соцмережі все ж зріс з 8% у 2018 році до 11% у 2019-му.

Лідером серед соцмереж, які для українців є джерелом отримання новин, залишається Facebook. Новини саме з цієї соцмережі дізнаються 49% опитаних. Ще 25% дізнаються новини з Youtube.

«Youtube не є першочерговим каналом пошуку інформації, але нарощує популярність, як можливість перегляду ТВ-новин у зручний час і знаходження відео контенту для новини, що цікавить респондентів. Instagram продовжує бути популярною соцмережею для молоді, але не розглядається як інформаційне джерело. В першу чергу – це розваги і самоствердження, демонстрація власного Lifestyle. Але аудиторія відзначає зростання політичного контенту, що призводить до отримання певних новин і викликає потребу в пошуках додаткової інформації на інших каналах», — йдеться у дослідженні.

Найбільш помітний тренд у збільшенні популярності в отриманні новин через Telegram канали. Особливо активно це видно у столиці і серед молоді.

«Фактично Telegram канали дублюють переваги соціальних мереж як каналу інформації, але додатково характеризуються більш зручним інтерфейсом, логічною впорядкованістю,можливістю перегляду усього контенту, незалежність від алгоритму виведення оновлень як це відбувається в Facebook. У Telegram каналах мають популярність місцеві новини», — вказують у звіті.

Під час проведення дослідження було опитано 4056 респондентів віком від 18 до 65 років методом особистого інтерв'ю.

Нагадаємо, за результатами цього ж дослідження стало відомо, що інтернет-медіа та соцмережі вперше обійшли телебачення за популярністю.

ms.detector.media