ms.detector.media
MediaSapiens
euvsdisinfo.eu
09.10.2019 15:33
Фейковий сайт Європарламенту наповнювали матеріалами RT
Фейковий сайт Європарламенту наповнювали матеріалами RT
Сайт, який видавав себе за щомісячний новинний журнал Європейського парламенту, виявився заповненим здебільшого матеріалами російського пропагандистського мовника Russia Today.

Про це йдеться у матеріалі сайту Euvsdisinfo, який веде оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС. 

Фейковий сайт має назву EP Today – скорочено від «Європейський парламент сьогодні». В описі йдеться, що він створений тільки для членів Європарламенту, аби вони могли «писати статті про проблеми, які, на їх думку, сьогодні є важливими».

Назва і логотип, коло з 12 зірок на синьому тлі, створюють враження, що сайт безпосередньо підпорядковується Європейському парламенту.

Проте, як стверджується у публікації, цей сайт використовує офіційну назву європейської установи без юридичного дозволу. Європейський парламент зв'язувався з EP Today у вересні цього року з приводу несанкціонованого використання назви установи та запропонував шляхи виправлення ситуації і припинення введення в оману громадськості.

На сторінці EP Today вказано, що сайт призначений лише для членів Європарламенту, проте понад 99 % матеріалів не є оригінальними, а 47 % матеріалів на сайті з жовтня 2018 року є дослівними копіями матеріалів RT.

«Найчастіше вся домашня сторінка заповнена точними копіями статей RT. Одна і та ж стаття може навіть з'являтися кілька разів на одній сторінці», — йдеться у матеріалі.

За понад 2 роки лише 25 матеріалів, опублікованих на сайті, належать членам Європарламенту. EP Today має близько 145 тисяч підписників у Facebook та 6 тисяч у Twitter. Він створює близько 25 статей щодня.

Як повідомляв «Детектор медіа», заступницю головного редактора RT запросили спікером на конференцію з медіаграмотності у Швеції. 

Раніше ми писали, що у Великій Британії медіарегулятор Ofcom оштрафував RT на 200 тисяч фунтів стерлінгів (близько 6 млн грн) за серйозні порушення правил неупередженості в семи випусках новин і програмах про поточні події.

У липні цього року Міністерство закордонних справ Великої Британії не акредитувало російські телекомпанії RT і Sputnik на глобальну конференцію зі свободи ЗМІ в Лондоні через їх «активну роль у поширенні дезінформації».

Більш детально про методи їх пропаганди описується у дослідженні Центру аналізу, прогнозування та стратегії (CAPS), який працює при Міністерстві Європи та закордонних справ Франції, а також Інституту стратегічних досліджень (IRSEM) — дослідницької установи французького Міністерства збройних сил.

Про те, як RT та Sputnik використовують новини з метою пропаганди, йдеться також у британському дослідженні від Kings College.

Ми також писали про те, як російські ЗМІ, в тому числі й Russia Today, поширюють ультраправі ідеї в Європі.

Під час виборів у США, як йдеться у доповіді американських спецслужб про висновки щодо втручання Росії у вибори, RT (Russia Today) та Sputnik активно поширювали меседжі російського уряду, спрямовані на дискредитацію Гілларі Клінтон та підтримку Дональда Трампа.

У 2016 році російський телеканал RT спотворив текст доповіді у справі MH17, де йшлося про причетність Росії до збиття літака.

 

ms.detector.media