ms.detector.media
MediaSapiens
bbc.com
07.10.2019 11:40
«Вікіпедія» перетворилась на поле для сутички між Китаєм і Тайванем — BBC
«Вікіпедія» перетворилась на поле для сутички між Китаєм і Тайванем — BBC
Статті у відкритій енциклопедії неодноразово змінювали, щоб поставити під сумнів суверенітет Тайваню, а на тамтешніх редакторів «Вікіпедії» нападали.

BBC пише, що періодично Тайвань у «Вікіпедії» називали не «державною у Східній Азії», а «провінцією у Китайській Народній Республіці». Це не єдина зміна. Видання пише про майже 1600 оновлень у 22 політично чутливих для Тайваню статтях.

«Це був божевільний рік. На багатьох тайваньських вікіпедистів напали», —  розповів Джеймі Лін (Jamie Lin), член правління «Тайвань Вікімедіа».

BBC розповідає, що політики та академіки Китаю закликають громадян і уряд регулярно виправляти статті «Вікіпедії», які вони вважають упередженими.

Наприклад, у матеріалі академіків Лі-Хао Ган (Li-hao Gan) і Бін-Тін Венг (Bin-Ting Weng) під назвою «Можливості та виклики зовнішньої комунікації Китаю у “Вікіпедії”»  йдеться: «Китаю потрібно терміново заохочувати та навчати китайських мешканців, щоб вони стали лідерами думок та адміністраторами «Вікіпедії» ... [тими, хто] може дотримуватися соціалістичних цінностей та формувати деякі основні редакційні команди».

Аналогічні ідеї просував також Цзе Дін (Jie Ding), представник Китайської міжнародної видавничої групи, яка контролюється комуністичною партією КНР.  «Розповідь історії з китайської точки зору — це концепція, яка за останні кілька років набула величезної сили», — заявив BBC доцент Китайського університету Гонконгу Локман Цуї (Lokman Tsui).

Нагадаємо, Китай  вважає Тайвань провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою, існує загроза конфлікту.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що влада Китаю випустила пропагандистський додаток, який здобув велику популярність.

ms.detector.media