ms.detector.media
Володимир Рихліцький
02.10.2019 18:42
«Зеленский согласился на уступки Москве». Що пишуть російські медіа про «формулу Штайнмаєра»
«Зеленский согласился на уступки Москве». Що пишуть російські медіа про «формулу Штайнмаєра»
Російські медіа схвально оцінюють підписання «формули Штайнмаєра», подають це як поступку Києва Москві, акцентують на відсутності в документі згадок про виведення військ та передачу кордону під контроль України, цитують ватажків ОРДЛО і висловлюють побоювання, що під тиском «радикалів» Зеленський може змінити своє рішення.

1 жовтня з’явилася інформація про те, що Україна погодила «формулу Штайнмаєра», яка передбачає проведення виборів на окупованих територіях Донбасу та надання особливого статусу регіону. Про це стало відомо з російських ЗМІ.

Після цього Володимир Зеленський скликав екстрений брифінг, де запевнив, що «виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути», що «не буде перейдено жодної червоної лінії» і що «не буде ніколи ніякої капітуляції». Брифінг тривав близько 10 хвилин і вичерпних відповідей на запитання щодо врегулювання ситуації на Донбасі журналісти не отримали.

Одразу після брифінгу в Києві та інших містах на акцію проти капітуляції почали виходити люди, сприймаючи заяву Зеленського як здачу національних інтересів. У той же час представники ОРДЛО, російські політики та російські ЗМІ досить схвально поставилися до погодження «формули Штайнмаєра».  

Як відреагували на ситуацію російські медіа та ЗМІ окупованих територій — в огляді «Детектора медіа». 

Прикметно, що першими документи з підписами всіх сторін про узгодження «формули Штайнмаєра» оприлюднили не українські офіційні джерела, а російські медіа. Погоджений текст домовленостей опублікувало видання «Коммерсант».

Поступки України та вигадана амністія для бойовиків

Російські ЗМІ подають інформацію про «формулу Штайнмаєра» як останню перепону, яка заважала провести засідання «нормандської четвірки». Що Україна нібито довго опиралася і лише зараз змушена була піти на поступки. Попри схвальне сприйняття підписання самого документа, у російських ЗМІ висловлюють побоювання, що під тиском «радикалів» Зеленський може змінити своє рішення.       

«Теперь ничто не мешает “нормандской четверке” (Германия, Россия, Украина и Франция) провести саммит в Париже и обсудить дальнейшие шаги по урегулированию конфликта на востоке Украины. Не исключено, что это произойдет до конца месяца, если Владимир Зеленский не отыграет назад под давлением оппозиции и националистов», — пише «Коммерсант».  

Російське видання «Комсомольская правда» потрактувало «формулу Штайнмаєра» на власний розсуд, додавши до документа свої пункти. Зокрема, видання пише, що бойовикам ОРДЛО нададуть амністію та згодом вони стануть «народною міліцією». 

«После выборов Украина должна предоставить политическую и экономическую автономию Донбассу (особый статус!). Затем объявить амнистию всем участникам боевых действий со стороны ЛДНР. И после этого Вооруженные силы республик превратятся в “народную милицию”, подчиненную избранным руководителям ДНР и ЛНР», — пише КП.

Видання подає новину про погодження «формули» як абсолютну перемогу Росії, зазначаючи, що «представитель Украины в Минске экс-президент Украины Кучма был вынужден поставить свою подпись», бо інакше Зеленському відмовляли у скликанні «нормандської четвірки».  

Пропагандистське видання «Вести.ру» також пише, що однією з умов, передбачених «формулою», є ухвалення закону про надання амністії для представників ОРДЛО, які брали участь у воєнних діях, хоча насправді такого пункту в підписаних домовленостях немає.  

«Лента.ру» також пише, що «Москва позитивно относится к подписанию Украиной “формулы Штайнмайера” по Донбассу», цитуючи заяву прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова. Цю заяву передрукували десятки російських видань.

Пропагандистський ресурс «Звезда», публікуючи текст «формули», наголошує на тому, що в документі не йдеться про виведення військ та передачу кордону під контроль України.

«В документе ничего не сказано о выводе войск или передаче контроля над границей Украине, о чем первого октября на брифинге говорил президент Украины Владимир Зеленский», — пише «Звезда», посилаючись на українське інтернет-видання «Страна.ua», яке регулярно поширює меседжі російської пропаганди.

Видання «Страна.ua» називає слова Зеленського про виведення військ і повернення під контроль України кордону «оговорками». Як і російські видання, «Страна.ua» називає політсилу Порошенка «партією війни».  

«Правда, затем он (Володимир Зеленський, — ред) кое-что добавил от себя. "Если там будут любые войска, то никаких выборов в принципе не может быть". И еще одну фразу: "Граница должна быть нашей". Эти оговорки, которые не прописаны в "формуле Штайнмайера" (причем их отсутствие там является ключевым моментом для реализации самой формулы), говорят о том, что президент опасается реакции сторонников "партии войны". И декларирует вещи, которые по идее могут ее успокоить», — зазначається у тексті видання.

Реакція представників ОРДЛО

Російські ЗМІ активно висвітлюють позицію представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Усі вони схвально сприймають підписання «формули», але трактують документ на власний розсуд, заявляючи про те, що «республіки» отримають право на власне самоврядування та власні судові, силові та інші інституції.     

Російське пропагандистське видання «Звезда» подає позицію представників ОРДЛО, зазначаючи, що «подписанием “формулы Штайнмайера” Киев признает право Донбасса на самостоятельное определение своей судьбы».

Видання публікує спільну заяву самопроголошених голів ОРДЛО Дениса Пушиліна і Леоніда Пасічника, які заявили, що «ДНР и ЛНР теперь сами решат, на каком языке вести переговоры, какой будет экономика, как будет формироваться судебная система, как будет защищать граждан Народная милиция и как самопровозглашенные республики будут “интегрироваться с РФ”». Вони також зазначають, що «никакого контроля над границей киевская власть не получит».

Ватажки різноманітних відомств майже одноголосно говорять про перемогу переговорників від ОРДЛО, коментуючи результати домовленостей. Усі вони, як під копірку, стверджують, що нібито Київ виконав усі умови Росії.

Так голова комітету «Народного Совета ДНР по внешней политике, международным связям, информполитике и информационным технологиям» Владислав Бердичевський заявив, що підписання «формули» Кучмою — це «несомненно, победа наших переговорщиков». «Сегодня Украина выполнила все условия Российской Федерации, и теперь встреча лидеров стран-гарантов не за горами», — заявив він.

«Серьезной дипломатической победой Республик Донбасса» називає затвердження «формули Штайнмаєра» і голова так званого «МИД ДНР» Наталія Ніконорова, зазначаючи, що «украинскую сторону удалось убедить». За її словами, Україна «выполнила все условия российский стороны для проведения саммита “нормандской четверки”».

Місцеве видання ДАН, яке працює на окупованих територіях, подає позицію одного з  представників так званого «Народного совета ДНР» Олега Онопка, який вважає, що узгодження «формули» «усилит интеграцию ДНР с Россией». Він також заявляє, що  «Киевом были выполнены все предварительные условия будущей встречи в нормандском формате».

Прикметно, що перед цим схожу заяву зробив політолог з близького оточення Суркова — Олексій Чеснаков. Його заяву опублікувало проросійське видання «Страна.ua». У заяві ті ж самі дві тези, які згодом повторили представники ОРДЛО: про те, що «формула» — це вимушений крок для України та про те, що умови російської сторони виконані.

«Аргументы Донбасса и России как посредника оказались более существенными и украинская сторона сегодня была вынуждена согласовать и зафиксировать в официальном документе формулу Штайнмайера. Теперь, когда условия российской стороны выполнены, можно приступать к решению вопроса с отведением сторон и начинать готовиться к саммиту глав государств "нормандской четверки"», —  заявив він.

«Поразка “партії війни”» та проросійські експерти 

«Взгляд.ру» подає інформацію про підписання «формули Штайнмаєра» як поразку «партії війни» команди Порошенка та «крок Зеленського до миру». При цьому видання маніпулює, зазначаючи, що після підписання документа Україна буде вести переговори не в «нормандському форматі» за участю представників чотирьох країн, а із самопроголошеними «республіками».

«Запад уговорил Украину на подписание “формулы Штайнмайера”. Она подразумевает проведение выборов в ДНР и ЛНР, а затем Киев обязан будет начать равноправные переговоры с республиками», — йдеться в статті.

Автори статті звинувачують Порошенка, що він саботував мирний процес, та пишуть, що Зеленський пішов на поступки Москви.

«Все эти годы украинский президент саботировал мирный процесс, полагая, что время работает в пользу Украины, что его российский коллега Владимир Путин рано или поздно уступит под давлением западных санкций. В итоге все получилось ровно наоборот – с политической авансцены исчез сам Порошенко, а его преемник Зеленский согласился на уступки Москве», — зазначається у статті.

Видання також пише, що «в Москве с одобрением отнеслись к принятию документа», і що «в Донецке приветствуют решение Зеленского».

Також, із посиланням на проросійського експерта, засновника фонду «Українська політика» Костянтина Бондаренка, у статті зазначається, що «“партия войны” уже не сможет помешать Зеленскому, а если на Майдане и произойдут в ближайшие дни выступления радикалов, то они обречены на поражение».

На протести в Києві також звертає увагу пропагандистський мультимедійний ресурс Russia Today. RT посилається на проросійського експерта Олександра Дудчака, який заявив, що погодження «формули» може викликати «протести радикалів», але їх легко «поставити на місце».

«Сейчас будет изображаться давление радикалов на Зеленского, но вся власть и источники финансирования этих радикалов контролируются руководством страны, так что поставить их на место вполне реально», — цитує Дудчака RT.    

Офіційне видання російського уряду «Российская газета» подає інформацію про домовленості як безальтернативне рішення, ухвалене під тиском Німеччини та Франції після того, як Зеленському нібито не вдалося заручитися підтримкою Трампа.

Видання також підкреслює, що в погодженій «формулі» не йдеться про виведення військ і повернення кордону під контроль української влади.

«Он (Володимир Зеленський, — ред.) также обещал украинцам не допустить "никакой капитуляции" и тем лишний раз показал, что, как и Порошенко, о мире мыслит категориями войны. Примечательно также, что Зеленский увязал подписанный документ с выводом неких "войск" с территории Донбасса и возвращением Украине контроля над границей, хотя ни о чем подобном в формуле не упоминается», — зазначається у статті.    

Пропагандистське видання «Русская весна» навіть не звертається до експертів, а вдається до типової маніпуляції подаючи «мнения обычной дончанки». У її вуста автори статті вкладають свій прогноз розвитку ситуації.

«Обычная дончанка Ирина Пучкова, не политолог и публицист, не эксперт и политик, а просто безмерно любящая свой край женщина, по опыту предыдущих пяти лет прогнозирует, что же на самом деле случится», — йдеться у врізі до тексту.

«Будет много зрады на украинском ТВ и в медиапространстве. У кого есть деньги вывести на улицу платных радикалов — выведут. Или хоть кого-нибудь. Или хоть попытаются», — прогнозує «обычная дончанка».

ms.detector.media