ms.detector.media
MediaSapiens
Національна поліціяУкраїни
02.10.2019 11:47
Кіберполіція викрила масштабний сервіс зі створення ботоферм
Кіберполіція викрила масштабний сервіс зі створення ботоферм
Усі роботи незаконного сервісу проводили на замовлення зацікавлених клієнтів, повідомляє поліція. Незаконну діяльність зловмисників правоохоронці припинили.

Працівники департаменту Кіберполіції припинили діяльність масштабного сервісу для реєстрації різних акаунтів у месенджерах, соцмережах та поштових сервісах.

Про це повідомили на сайті Національної поліції України.

Виявлений правохоронцями ресурс використовувався для створення ботоферм, розсилки спам-повідомлень та реєстрації електронних пошт, з яких писали анонімні повідомлення про замінування. Саме через ці повідомлення поліція і розпочала раніше кримінальне провадження.

Усі роботи незаконного сервісу проводили на замовлення зацікавлених клієнтів, пише поліція.  За допомогою цього ресурсу можливо було купити активовані безліч облікових записів до різноманітних поштових ресурсів, соціальних мереж, платіжних систем тощо.

При цьому також продавалися і верифіковані облікові записи, вартість яких була значно більшою.

Правоохоронці пояснили, що такі послуги використовували для здійснення анонімної масової розсилки повідомлень про нібито виграш автомобіля (грошей), сплати неіснуючого боргу тощо.

Також незаконний сервіс надавав змогу клієнтам проводити спам-розсилки і реєструвати акаунти на різних ресурсах, які потребують для реєстрації номер телефону із подальшою верифікацією (соціальні мережі, електронна пошта тощо). 

Для захисту мереж зловмисники використовували VPN та TOR сервіси, пише Нацполіція. У рамках кримінального провадження поліція провела обшуки у шести містах України: Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Рівному і Херсоні.  

Повідомляється, що саме у цих містах знаходилися будинки, гаражні бокси, квартири та орендовані офіси, які зловмисники використовували для протиправної діяльності. Все обладнання вилучили.

«Досудове розслідування триває у межах раніше розпочатого кримінального провадження за ст.189 (Вимагання), ст.258 (Терористичний акт), ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України. Проводяться заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, що причетні до організації такої діяльності», — повідомили у Нацполіції.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що проєкт TrollessUA виявив понад тисячу тролів у Facebook.

Також виявилося, що з України вели вкрай популярну фейсбук-групу, яка агітувала за Трампа. Її заблокували.

ms.detector.media