ms.detector.media
MediaSapiens
The Verge
01.10.2019 11:26
Youtube впливає на монетизацію ЛГБТ-відео — дослідження
Youtube впливає на монетизацію ЛГБТ-відео — дослідження
Прессекретар компанії заперечив звинувачення та підкреслив, що до ЛГБТ-контенту у Youtube ставляться з повагою.

«Детектор Медіа» раніше писав, що модератори Tik Tok блокують ЛГБТ-контент. Цього разу стало відомо, що Youtube може блокувати монетизацію відео ЛГБТ-тематики.

Про це повідомляє The Verge.

Видання пише, що нове розслідування коаліції творців та дослідників YouTube звинувачує платформу у тому, що вона нібито покладається на навчених штучним інтелектом ботів, щоб визначити, чи слід демонетизувати певний контент, зокрема ЛГБТ-відео. А ця система, за словами дослідників, не завжди працює правильно.

Дослідження провели троє осіб: Sealow, директор дослідницької компанії Ocelot AI, блогер, що керує каналом YouTube Analyzed та автор популярного каналу YouTube Nerd City.

Розслідування провели, щоб побачити, які слова автоматично демонетизуються ботами, оскільки у активістів зросла стурбованість щодо прозорості роботи такого механізму.

Один із дослідників вручну випробував 15 300 слів у часовому проміжку між 2 червня та 5 липня 2019 року, використовуючи найпоширеніші терміни зі словнику Вебстера, UrbanDictionary та результатах пошуку Google. Другий етап експерименту проходив між 6 та 21 липня. Він включав 14 000 слів, які були автоматизовані за допомогою API даних Youtube іншим дослідником.

Автори розслідування виявили,  що якщо такі слова, як «гей» та «лес бійка» змінюються на випадкові слова на зразок «щасливий», то статус відео щоразу змінюється на прийнятне для рекламодавця.

В той же час у коментарі The Verge прессекретар YouTube заперечив, що існує список ЛГБТ-слів, які вмикають демонетизацію, незважаючи на результати розслідування. Представник Youtube також додав, що компанія «постійно оцінює наявні системи, щоб гарантувати, що вони відображають нашу політику без несправедливих упереджень» та що у компанії пишаються різноманіттям ЛГБТ-думок на платформі та ставляться до них дуже серйозно.

За словами прессекретаря, такі відео, навпаки, проходять перевірку, щоб не бути демонетизованими, а у компанії працюють люди, які ставляться до цього питання дуже прискіпливо.

Проте дослідники стоять на своєму та підкреслюють, що виявлені результати стосуються діяльності не самих працівників Youtube, а автоматизованих систем, які все ж визначають відео за певною шкалою, і деякі слова у ній є «суворішими» і стають приводом для блокування монетизації. Інші слова, навпаки, визначають відео як сприятливе для розміщення у ньому реклами, запевняють дослідники.

Також ми раніше повідомляли, що ЛГБТ-активісти звинуватили Google та Youtube у дискримінації та подали проти них позов.

ms.detector.media