ms.detector.media
Володимир Малинка
facebook.com
26.09.2019 17:44
Проєкт TrollessUA виявив понад тисячу тролів у Facebook
Проєкт TrollessUA виявив понад тисячу тролів у Facebook
Більшість з цих фейкових акаунтів вдалось знайти завдяки волонтерам. Про це повідомили на презентації результатів проєкту за два місяці роботи.

TrollessUA — це проєкт ГО «Інтерньюз-Україна», який покликаний боротися з тролями в українському сегменті Facebook. Допомагають у цьому більше 180 волонтерів, яких в організації називають кіберельфами.

Таку кількість активістів відібрали з понад 300 заявок. Зараз для них створена закрита фейсбук-група, де кіберельфи обмінюються досвідом виявлення фейкових акаунтів та отримують спеціальні інструкції, розповідає представник «Інтерньюз-Україна» Павло Білоусов. За виявлення тролів активістам нараховують бали, які надалі можна обміняти на подарунки.

Фальшиві облікові записи розподіляють за трьома категоріями: підозрілий користувач, ймовірно троль і точно троль. Сюди не потрапляють акаунти, які ведуться за допомогою автоматизованих систем — близько 95 % з них Facebook розпізнає успішно сама. Основна увага приділена тролям — фейковим облікові записи, які ведуть люди.

«Ми продовжили в Україні практику молдовської організації Trolless, яка розкрила мережу фейкових акаунтів, що працювали навіть на уряд. Завдяки співпраці з компанією Facebook, їм вдалося заблокувати роботу цих тролів. Зараз ми працюємо над тим, щоб досвід Trolless масштабувати на аудиторію Facebook в Україні. Головний наш заклик до волонтерів та активістів — вичисти свою стрічку у Facebookвід таких маніпуляцій», — зазначив Андрій Кулаков, програмний директор «Інтерньюз-Україна».

Зараз організація створила базу тролів та працює над тестуванням розширення для браузера Chrome, яке маркуватиме тролів. Крім того, у розробці є і чат-бот, який допоможе швидко перевірити акаунт. Для цього буде достатньо надіслати йому посилання на підозрілий обліковий запис. Якщо адреса вже є у базі тролів, чат-бот про це повідомить. Якщо ні, то користувач зможе сам просигналізувати про підозрілий акаунт.

«Надалі ми плануємо залучити нових кіберельфів та збільшити базу тролів; шукати фейкові акаунти, які пишуть і про соціальні питання, а не лише про політику; налагодити співпрацю з Facebook для блокування тролів; оптимізувати адміністрування бази тролів через чат-бот», — розповів Павло Білоусов.

Під час презентації Ігор Розкладай, юрист ЦЕДЕМ (довірений партнер Facebook в Україні), додав, що соціальна мережа радить також скаржитися на фейкові акаунти безпосередньо їй. Це допомагає компанії навчати алгоритми штучного інтелекту для виявлення тролів.

Нагадаємо, нещодавно Facebook видалила 168 акаунтів, 149 сторінок та 79 груп, які мали близько 4,2 млн фоловерів. Сторінки і групи керувалися фейковими акаунтами, а імена постійно змінювалися. Серед видалених найбільшу кількість підписників мали сторінки інтернет-видань Znaj.ua, Politeka та Hyser. Ці видання часто поширюють неперевірену інформацію з клікбейтними заголовками.

ms.detector.media