ms.detector.media
Катерина Гончарова
24.09.2019 17:05
США, розвідка і «тиск» на Україну: як Трамп реагує на скандал у Twitter
США, розвідка і «тиск» на Україну: як Трамп реагує на скандал у Twitter
Що президент США пише у своєму твіттер-акаунті про події, пов’язані з його телефонною розмовою з Володимиром Зеленським.

Твіттер-акаунт президента США Дональда Трампа — одна з найбільш обговорюваних сторінок лідерів держав у соцмережах. Трамп у Twitter критикує журналістів, робить гучні заяви, ретвітить посилання на інтерв’ю із самим собою на телеканалах. Словосполучення «fake media» зустрічається в його акаунті так часто, що на нього звертають дедалі меншу увагу. Але цього разу Трамп вживав це словосполучення саме в контексті «українського питання».

Який скандал розгортається в США і до чого тут Україна?

Минулого тижня відразу два американські видання, The Washington Post та The New York Times, написали, що анонімний співробітник розвідки США повідомив відомство про «недопустимі дії» президента США. Мовляв, він говорив телефоном з одним із лідерів держав і в розмові сказав дещо неприпустиме.

Наступного дня видання The Wall Street Journal написало, що телефонну розмову Трамп провів із президентом України Володимиром Зеленським, а від нього президент США нібито вимагав розслідувати справу української газодобувної компанії Burisma, де працював син Джо Байдена, колишнього віцепрезидента США. За часів президентства Барака Обами Джо Байден курував українські питання. Водночас його син — Хантер Байден — входив до ради директорів української газовидобувної компанії Burisma, пише BBC.

В американських ЗМІ новину про це подавали як breaking news. За словами журналістів, Трамп «тиснув на Україну» задля своїх особистих інтересів, адже Байден — найбільш вірогідний фіналіст президентської гонки від демократів і конкурент Трампа на наступних виборах.

Водночас адвокат Трампа Рудольф Джуліані отримав від американських ЗМІ велику хвилю критики через свою маніпулятивну поведінку в ефірі CNN, під час якого він спершу визнав, а потім заперечив, що просив Україну провести розслідування щодо Байдена.

Згодом ЗМІ повідомили, що Трамп призупинив військову допомогу Україні саме перед розмовою із Зеленським, можливо, щоб використати цю допомогу як спосіб тиску на Зеленського.

Три комітети Палати представників Конгресу США розпочали «масштабне розслідування» щодо того, чи справді Дональд Трамп і Рудольф Джуліані намагалися чинити тиск на Володимира Зеленського, щоб Україна сприяла переобранню Трампа на майбутніх президентських виборах у 2020 році. Також Конгрес вимагає оприлюднити стенограму розмови лідерів двох держав.

Розмови про можливий імпічмент Трампа звучать усе частіше, а тема України не сходить із заголовків американських видань. До того ж, 25 вересня Володимир Зеленський вперше має зустрітись із Дональдом Трампом під час візиту до США особисто. Напередодні візиту Зеленського до США глава МЗС України заявив, що на Зеленського Трамп не тиснув.

Звісно, на всю цю ситуацію американський лідер жваво реагував на своїй сторінці у Twitter. Американське видання Deadline зібрало твіти, які він писав про Україну. Наприклад, у суботу, 21 вересня, Трамп у Twitter робив заяви на цю тему так часто, що журналісти назвали це справжнім «штормом твітів»президента США.

Шторм твітів Дональда Трампа

У фокусі недавнього «шторму твітів» Трампа у Twitter була Україна, пише Deadline.

Новини про те, що він нібито чинив тиск на президента України Володимира Зеленського, щоб розслідувати справу сина Джо Байдена, у цьому «штормі» Трамп постійно спростовував.

«Не було сказано нічого, що було неправильним», — написав він про свою телефонну розмову із Зеленським у липні.

Основна увага повинна приділятися Байдену, наполягає Трамп. Він радить зосередити увагу на тому, що «Джо Байден вимагає, щоб уряд України звільнив прокурора, який розслідував справу його сина, або вони не отримають дуже велику суму американських грошей».

Натомість Байден спростував звинувачення і взагалі не давав жодних коментарів. Але Трамп у відповідь на це твітнув відео, в якому той все ж обговорював у ЗМІ цей випадок.

Трамп також загалом часто публікує посилання на випуски телеканалу Fox News. Цей канал у США вважається більш приязним до республіканців: на ньому нібито занадто часто критикують демократів і позитивно висвітлюють діяльність республіканців.

Далі у своїх твітах президент США критикує The New York Times і пише, що історія, яку вони опублікували — «найбільш безвідповідальна річ», яку він коли-небудь бачив.

«Медіа фейкових новин зараз не тільки не перевіряють точність фактів, вони ще й придумують факти. Вони навіть придумують джерела, щоб захистити своїх партнерів, демократів. Це неправильно, але їм вже все одно. Вони повністю зїхали з глузду», — пише далі Трамп.

У Twitter він оперативно реагує на те, що міністр закордонних справ України спростував наявність тиску з боку Трампа на Україну. Також каже, що його розмова із президентом України тривала довго та була доброзичливою.

«Ця розмова (із Зеленським — Ред.) була довгою, доброзичливою, і вона торкнулася багатьох питань», — додає він.

Далі президент США знову нарікає, що ЗМІ нібито намагаються «перетворити скандал з Байденом на скандал з Трампом».

 

Трамп також пише, що «американський шпигун», можливо, шпигував за ним та слухав його розмову із закордонним лідером. 

 

У перерві між твітами про Україну пише про економічне зростання у США, якого не було ніколи раніше, і знову закликає «зробити Америку великою».

 

Він активно ретвітить цитати тих, хто висловлюється в його бік схвально. Наприклад, опублікував цитату активіста-консерватора Тома Фіттона про те, що скандал, пов'язаний з Україною, нібито є намаганням захистити «банду Обами-Клінтон».

 

Далі — знову критикує ЗМІ, які переймаються «полюванням на відьом» і називають цю ситуацію «українським полюванням на відьом» та намагаються захистити Джо Байдена. А в наступному твіті звинувачує ЗМІ в тому, що про «катастрофу» свідчень Байдена вони «знають, але не хочуть про це повідомляти».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що аналітики JPMorgan запустили індекс впливу твітів Трампа на ринки. Фахівці дійшли висновку, що кількість повідомлень Трампа у Twitter, які мали ефект на ринки, значно збільшилася за останній місяць.

Тим часом з’ясувалося, що кожен п’ятий дорослий американець читає твіти Трампа.

 

ms.detector.media