ms.detector.media
Катерина Гончарова
Фото: Facebok.com/Ярослав Тракало
19.09.2019 13:31
Вимога «мінера» київського мосту «не допустити капітуляції на Донбасі»: МВС спростовує
Вимога «мінера» київського мосту «не допустити капітуляції на Донбасі»: МВС спростовує
«Детектор медіа» з’ясовував, чи справді Олексій Белько висував вимогу, про яку написали немало ЗМІ.

Ближче до вечора 18 серпня українські ЗМІ облетіла новина про те, що чоловік на мосту Метро у Києві погрожував скоїти терористичний акт. Через це перекрили міст, у столиці утворилися численні затори. У спеціальній операції із затримання чоловіка, що погрожував вибухом, брали участь спецпризначенці, рятувальники, гвардійці та підрозділи поліції. Врешті спецпризначенці КОРД без жодного пострілу затримали його.

«Мінером» виявився 42-річний кримчанин Олексій Белько. Раніше він мав військове звання старшого сержанта, обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла зв`язку військової частини А 3628, розташованої у Броварах на Київщині.

За даними «Української Правди», нині чоловік звільнений з військової частини. 26 червня суд визнав Белька винним у самовільному залишенні військової частини, призначивши йому покарання у виді арешту з утриманням на гауптвахті на строк 7 діб.

У соцмережах та у деяких ЗМІ ще до затримання чоловіка стали поширювати інформацію про те, що він нібито висунув вимогу «не допустити капітуляцію на Донбасі». Про це написали відразу кілька видань. Також це співпало у часі з поширенням новини про те, що глава МЗС України дав згоду на «формулу Штайнмайєра», яку немало користувачів соцмереж назвали «капітуляцією» і «зрадою інтересів України».

«Детектор медіа» з’ясовував, чи справді Олексій Белько вимагав «не допустити капітуляцію на Донбасі».

Як поширювали одну з версій подій

Одними з перших про таку «вимогу» чоловіка написав сайт Depo.ua. Там посилалися на власні джерела, які нібито повідомили про це виданню.

«Терорист на мосту Метро вимагає припинити капітуляцію» — зазначили на сайті.

Паралельно інформацію про «заяву» чоловіка з вимогою «припинити капітуляцію на Донбасі» поширили у твітері «Типичного Киева». Там це подавалося як новина з місця подій, без посилання на джерело:

 

Про це написали й на сайті каналу «Прямий», пославшись на вищевказаний твіт. Те саме згадали у телеграм-каналі «Vesti»:

 

З посиланням на телеграм-канал «Vesti» новину написали й на «Уніані».

Також про це дали новини сайти «Деловая Столица», сепаратистський проросійський сайт «Русская Весна», маловідомий сайт «Шиповник», а Znaj.ua навіть написав, що він «висунув вимоги владі Зеленського».

У новині про затримання чоловіка на сайті «Цензор» версії про «капітуляцію» нічого не згадують, проте у коментарях до новини цю версію активно тиражують користувачі з іменами, схожими на вигадані:

 

Також у соцмережі блогер Роман Реведжук, який активно підтримує Петра Порошенка, писав, що випадок з «мінером» нібито взагалі є PR-акцією МВС та «відволіканням уваги суспільства від «формули Штайнмайєра».

Ввечері після події актор і ветеран Роман Семисал написав у фейсбуку пост про те, що знає Олексія особисто, впевнений у його щирій відданості батьківщині та розуміє його вимогу припинити капітуляцію, хоча й не виправдовує його поведінки. Обмін полоненими між Росією та Україною Роман Семисал назвав «ганебним» та згадав про «потепління» стосунків з Росією.

У коментарі до цього посту волонтерка, ветеранка війни та народна депутатка від «Солідарності» Яна Зінкевич написала, що збирається провідати затриманого та переконатися, чи він усім забезпечений та додала, що запропонує йому іншого адвоката.

Очевидно повіривши неперевіреній інформації на сумнівних сайтах, значна частина тих, хто коментував цей допис, навіть схвально висловлювалися у бік чоловіка, який погрожував підірвати міст, наражав на небезпеку людей та спровокував транспортний колапс. Наприклад, користувачка Тетяна Якименко написала: «Жаль очень такого патриота, что теперь его привлекут за это. Настоящий патриот и ему моя поддержка как земляку». Не менш дивний коментар залишила Лілія Мигович«На тому мосту повинна стати вся Україна, яка ще залишилась!». Користувач Ваня Чикало написав: «Шкода його, дай йому Боже сил!».

Блогер Сергій Місюра припустив, що вимоги «мінера» «припинити капітуляцію» взагалі не було. «Детектору медіа» він сказав, що сам не був на місці події, але уважно дивився трансляції і перевіряв інформацію, читав офіційні заяви.

«Потім побачив, що почали носити скрін від пабліка Типичный Киев, ще була інформація, що наче Прямий десь сказав про капітуляцію. Я ж перелопатив інформацію, і ніде не було офіційно сказано, що він зробив таку заяву. Ба більше — взагалі ніяких вимог не було, тому далі почав шукати мотиви», — прокоментував він.

Що говорили посадовці

Ще до затримання Олексія Белька мер столиці Віталій Кличко у коментарі журналістам допустив, що колишній військовий міг перебувати у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Він також сказав, що вимоги Белька незрозумілі.

В офіційній заяві Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, оприлюдненій на сайті МВС ввечері 19 вересня, нічого не вказано про вимогу «не допустити капітуляцію». Проте написали, що він просив «поговорити зі своєю дівчиною».

«Він хотів поговорити зі своєю дівчиною. Оскільки, більше ніяких вимог не було - вирішили його затримувати. З самого початку він мав карабін, але він його викинув. При затримані заборонених речовин при ньому не було. Візуально він був під дією якихось речовин, але більш детально можна буде сказати лише після експертизи», — заявив Андрій Крищенко.

Врешті інформацію про те, що чоловік на мосту справді не висував вимоги «зупинити капітуліцію на Донбасі», підтвердив у коментарі «Детектору медіа» спікер Нацполіції Ярослав Тракало.

«За моєю інформацією, це не так. Там суто особиста історія», — прокоментував він.

У поліції повідомили, що раніше він мав конфлікти з командирами, а після розлучення з дружиною у його житті нібито почалася «чорна смуга».

Наступного дня під час пресконференції міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда, заявила: «Він не мав наміру підривати міст, хотів тільки привернути увагу». За її словами, хоча чоловік і є ветераном, але міністерство не буде виправдовувати його дії.

Тим часом начальник Головного управління Національної поліції у Києві Андрій Крищенко сказав, що затриманому буде призначена психіатрична експертиза.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, як кілька ЗМІ зманіпулювали на новинах про Порошенка та Кличка.

Також ми писали, що кілька ЗМІ поширили маніпулятивні новини про те, що Уляна Супрун нібито покинула країну.

ms.detector.media