ms.detector.media
MediaSapiens
zmina.info
12.09.2019 17:53
Ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька звернулися до поліції через кібербулінг
Ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька звернулися до поліції через кібербулінг
Ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька Ірина Земляна та Єлизавета Кузьменко подали заяву в поліцію щодо цькування та погроз на їхню адресу в соціальних мережах.

Як зазначається на сайті Інституту масової інформації, заяву ініціаторки флешмобу подали 10 вересня до Департаменту кіберполіції Національної поліції України та уповноваженій Верховної Ради з прав людини. 

До заяви експертки додали скриншоти погроз та цькування із соцмережі Facebook.

«Оскільки цькування та кібербулінг проводиться систематично, виглядає спланованим актом, ми маємо підозру, що проти нас ведеться спеціальна атака в соціальній мережі "Фейсбук", яка пов’язана з політичними силами», – йдеться в заяві. 

У коментарі «Детектору медіа» Ірина Земляна підтвердила, цю інформацію та додала, що звернення до поліції надіслали рекомендованим листом. Відповіді наразі не було.

«Я хочу зазначити, що не йдеться про погрози, йдеться саме про онлайн-булінг. Найбільша хвиля була рік тому, коли ми написали цей хештег #ятобінедорогенька. Ми вирішили подати заяву саме зараз, бо з кожним новим висловом влади щодо жінок чи чоловіків, як про Михайла Ткача (Володимир Зеленський назвав журналіста програми «Схеми» хлопчиком, — ред), ми отримуємо новий виток онлайн-булінгу», — розповіла Ірина Земляна.  

Цькування у фейсбуці вони пов’язують зі своєю професійною діяльністю.

«Після отриманого цькування ми відчуваємо емоційне пригнічення під час або після використання інтернету, що заважає нам займатися своєю діяльністю у сфері гендерної рівності та медіа. Ми відчуваємо страх переслідування», — йдеться у спільній заяві ініціаторок флешмобу.

У зв’язку з цим медіаекспертки просять Національну поліцію України внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування, а також вчинити інші дії межах та відповідно до чинного законодавства. 

Нагадаємо, флешмоб #ятобінедорогенька виник як відповідь на звернення Петра Порошенка до журналістки видання «Детектор медіа» Марини Баранівської: «…Ключова позиція, дорогенька моя, – ми маємо змінити з вами країну».

7 березня 2018 року Ірина Земляна і Єлизавета Кузьменко опублікували дописи на своїх особистих сторінках у фейсбуці, у яких розпочали флешмоб #ятобінедорогенька проти сексизму політиків щодо журналісток.

Дописи містили їхні фотографії у футболках з написом «Я тобі не дорогенька» та супроводжувалися текстом «Свято наближається... #ятобінедорогенька, Петре Олексійовичу!». Після публікації вказаних дописів почали з’являтися коментарі, що містять цькування та кібербулінг.

 

ms.detector.media