ms.detector.media
MediaSapiens
storage1b.censor.net
04.09.2019 11:31
Голова Сейму Литви закликав інвестувати у грамотність ЗМІ та критичне мислення
Голова Сейму Литви закликав інвестувати у грамотність ЗМІ та критичне мислення
Про це Вікторас Пранцкетіс сказав напередодні відвідин конференції голів парламентів країн Північної Європи та Балтії (формат NB8).

Як пише сайт Delfi, на конференції голова Сайму Вікторас Пранцкетіс розповідатиме про боротьбу з впливом дезінформації іноземних держав на Литву.

Пан Пранцкетіс нагадує, що Росія виділяє мільярдні бюджети на поширення дезінформації через контрольовані державою канали ЗМІ.

«Ми усвідомлюємо з викликом якого масштабу стикаємося, і повинні інвестувати в грамотність ЗМІ, у виховання критичного мислення. Важливим є співробітництво, обмін позитивною практикою в сфері боротьби з дезінформацією», — сказав він.

В рамках свого візиту Віктор Пранцкетіс разом з представниками Інституту історичної пам'яті Естонії також огляне в Талліні меморіал жертвам комунізму.

Нагадаємо, у липні Литовська комісія теле- і радіомовлення 10 липня вирішила заблокувати пропагандистське інформаційне агентство РФ «Sputnik Литва» через порушення авторського права.

Нещодавно у Києві презентували українську версію дослідження злитої переписки Кремля «Surkov Leaks: Внутрішня кухня гібридної війни Росії проти України». Дослідниця Аля Шандра розповідала, як РФ використовує ЗМІ для ведення інформаційної війни.

«Мені впало в очі те, що Кремль вважає, ніби йому в Україні відкрито все, за наявності відповідного бюджету. Всі плани просто обмежувалися цінником. Наприклад, для повноцінної PR-кампанії протягом одного місяця цінник ставився у 400-450 тис. доларів. Виходячи з цього, Суркову пропонували створити власні ЗМІ і канали. Розглядалися варіанти створення альтернативних ЗМІ з нуля або «перехоплення існуючих». Ймовірно, видання «Кореспондент» та «Український Медіа Холдинг» (UMH) були використані для просування проросійських меседжів», — сказала Аля Шандра у коментарі «Детектору медіа».

Раніше ключові моменти дослідження «Surkov Leaks» «Детектор медіа» переповідав у тексті «Таємні плани Москви про гібридну війну з Україною. Аналітики дослідили злиті мейли Кремля».

ms.detector.media