ms.detector.media
Володимир Малинка
Фейсбук
27.08.2019 18:49
Кіберполіція має пряму комунікацію з офісом «Фейсбука» — Ігор Розкладай
Кіберполіція має пряму комунікацію з офісом «Фейсбука» — Ігор Розкладай
Медіаюрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай розповів, з ким компанія «Фейсбук» комунікує в Україні та які суми політичні партії витрачали на рекламу у соціальній мережі під час виборів цього року.

Про це він сказав 27 серпня на круглому столі «Підсумки та висновки двох виборчих кампаній у медіа: що та як регулювати?». Ігор Розкладай нагадав, що компанія «Фейсбук» відкрила доступ до інформації про витрачені кошти на політичну рекламу на їхніх платформах.

«Чесно кажучи, ці суми мене шокували. Коли я бачив, що партії витрачали щодня десятки і сотні тисяч доларів, то розумів, що ми часто пропускаємо достатньо великий сегмент, коли акцентуємо лише на регулюванні реклами на телебаченні та в інших ЗМІ», — зазначив пан Розкладай.

Він додає, що наше законодавство не дозволяє партіям напряму платити таким ІТ-компаніям, а це створює проблему відстеження коштів.

«Якщо ви подивитеся звіти, то побачите лише певний відсоток реклами від політичних гравців. Багато з неї було оплачено «співчуваючими» — групою підтримки. У наших сусідів — Чехії, Словаччині — це врегульовано. Там такі «групи підтримки» офіційно реєструються у ЦВК. ІТ-компанії використовують ці списки, щоб маркувати таку рекламу як політичну», — додає експерт.

За його словами, із компанією «Фейсбук» з українського боку зараз активно співпрацює декілька установ та організацій: Кіберполіція, Міністерство інформаційної політики, а також Центр демократії та верховенства права як довірений партнер.

«Кіберполіція, наскільки мені відомо, співпрацює з «Фейсбуком» доволі давно. Це окремий канал комунікації напряму з Дубліном (де розміщена один з офісів компанії. — Ред). Така комунікація існує де-факто, але не де-юре», — сказав Ігор Розкладай.  

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що «Фейсбук» цього року планує створити Глобальну наглядову раду (Global Oversight Board). Про це у липні розповідав також Ігор Розкладай після того, як взяв участь в одному з обговорень у Берліні щодо повноважень та складу такої Ради.

«Цей орган [Глобальна наглядова рада] буде складатися з 40-ка людей зі всього світу. Це буде мікс між «поліційною інстанцією» та органом, який може сказати «Фейсбуку», що з його правилами щось не те. Ми говорили про те, що може виникнути ситуація, коли буква стандарту компанії не буде відповідати духу стандарту. А така рада зможе надавати «Фейсбуку» свої рекомендації… Тобто компанія взяла чіткий курс на співрегулювання», — казав він.

ms.detector.media