ms.detector.media
MediaSapiens
The Wall Street Journal
27.08.2019 14:12
«Фейсбук» успішно оскаржила заборону німецького регулятора на збір даних
«Фейсбук» успішно оскаржила заборону німецького регулятора на збір даних
Компанія «Фейсбук» оскаржила рішення Федерального відомства з картелів у Німеччині (аналог антимонопольного комітету) щодо заборони на збір даних.

Як повідомляє DW, Вищий земельний суд в Дюссельдорфі 26 серпня призупинив дію рішення Федерального відомства з картелів. 

Зокрема, збір даних користувачів «не завдає конкуренції істотного збитку», про який згадував регулятор, йдеться в 37-сторінковому рішенні суду. Навіть якщо обробка інформації користувачів порушує положення про захист даних, це не створює порушення законодавства про конкуренцію, відзначають в земельному суді.

Таким чином, соціальна мережа не зобов'язана виконувати розпорядження антимонопольного відомства на час розгляду апеляції.

У свою чергу, німецький регулятор після вердикту суду в Дюссельдорфі заявив, що має намір звернутися у вищий орган — Федеральну судову палату Німеччини. Низка ключових правових питань у цій справі потребує роз'яснень, підкреслив глава відомства Андреас Мундт (Andreas Mundt).

Зазначимо, що в лютому Федеральне відомство з картелів ввело низку обмежень щодо «Фейсбук» у питаннях обробки зібраних даних. У відомстві визнали, що соцмережа домінує на ринку Німеччини і зловживає цим для збору і аналізу даних користувачів без їх згоди.

Зокрема, як стверджував регулятор, сервіси Вотсап, Інстаграм, а також вебсайти та додатки інших операторів, до яких соцмережа може отримати доступ через інтерфейс, в подальшому можуть збирати дані для Фейсбук. Однак у антимонопольному відомстві додали, що отримані дані можуть бути зведені з акаунтами користувачів Фейсбук лише за їх згодою.

Соціальна мережа отримала 12 місяців на виконання рішення. Представники Фейсбук оскаржили його в Дюссельдорфі. Керівництво соцмережі вважає, що німецький регулятор недооцінює серйозність конкуренції для Фейсбук з боку Ютубу, Снапчату і Твіттера.

Як повідомляв «Детектор медіа», антимонопольні відомства Німеччини та Франції неодноразово озвучували претензії до компанії «Фейсбук», пов’язані зі збором даних.   

 

ms.detector.media