ms.detector.media
MediaSapiens
19.08.2019 15:27
Британці презентували інтерактивну платформу з доказами участі Росії у боях за Іловайськ
Британці презентували інтерактивну платформу з доказами участі Росії у боях за Іловайськ
Дослідницька група Forensic Architecture відкрила інтерактивну відеоплатформу, де зібрала докази участі РФ у боях за місто наприкінці серпня 2014-го року.

Дослідницька група Forensic Architecture, яка базується у Лондоні, Велика Британія, оголосила про запуск проекту — інтерактивної  відеоплатформи, на якій вдалося зібрати докази участі російської військової техніки у боях за місто Іловайськ (Донецька область) у 2014-му році під час гострої фази війни.

Відкрита платформа дозволяє проаналізувати понад 150 інцидентів під час боїв за місто, кажуть британські дослідники.

«Forensic Architecture зібрала найповніші докази присутності російських військовослужбовців і техніки на полі битв. Загалом ми зібрали свідчення присутності майже 300 російських військових транспортних засобів навколо українських міст Іловайськ і Луганськ», — розповідають дослідники.

Учасники дослідниьцкої групи збирають дані для підтримки позову в Європейському суді з прав людини. Справа пов’язана із захопленням у полон і ув’язненням українських бійців (в тому числі добровольців) під час боїв за Іловайськ.

Група Forensic Architecture використала програмне забезпечення, яке дозволило фахіацям проаналізувати 2 500 годин відео, опублікованих жителями регіону на YouTube під час боїв.

У кінці серпня 2014 року українські військові, серед яких було багато добровольців, потрапили у оточення під Іловайськом, нагадує «Радіо Свобода». Військові регулярних частин Збройних сил РФ, які вторглися до України, прикриваючись бойовиками-сепаратистами, обстріляли коридор. Цим коридором, за домовленістю, з оточення мали виходити українські силовики.

За офіційними даними, у той період загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 військових були поранені, 128 потрапили в полон, а 158 вважаються зниклими безвісти.

Нагадаємо, раніше «Детектор Медіа» писав, що родичі заручників Кремля відкрили сайт про боротьбу за звільнення політв'язнів.

ms.detector.media