ms.detector.media
Оксана Волошенюк
14.08.2019 12:28
Абетка популізму від українських аніматорів
Абетка популізму від українських аніматорів
Що таке популізм, пояснює серія сатиричних анімаційних роликів від «Кей анімейшен студії».

Термін «популізм», мабуть, можна вже назвати «словом року» в Україні. Філософи й політологи, журналісти й громадські діячі змагаються в діагнозах суспільства й політикуму.

Популізм апелює до простих народних мас, їхніх надій, страхів, незадоволення життям і ґрунтується на протиставленні інтересів широких мас населення інтересам еліти. Популістські партії стають усе більш популярними як на міжнародній арені, так і в Україні. Тож постає питання, чи всі політики обов’язково мають бути популістами, щоб досягнути значних аудиторій? А позаяк передвиборні кампанії політиків переважно перетікають у медіапросторі, то й популістичні висловлювання стають вагомою частиною політичних медіамеседжів. Та це не лише промови й політична реклама, це – стиль медіаповедінки політикуму.

Безумовно, не всі здатні й мають бажання розібратися в цьому «інформаційному шквалі». Для тих, хто бажає, зробити це швидко і драйвово, «Кей анімейшен студія» (директор – Ірина Сахалтуєва) пропонує своєрідну абетку явища популізму у формі сатиричних анімаційних роликів.

Популізм — одна з найбільш розширних маніпулятивних технік. У першому епізоді йдеться про найпростішу і, водночас, найдієвішу формулу популізму: пообіцяй людям усе, що вони хочуть отримати, але не мають, і ти – їхній кумир.

Як розрізнити, хто з політиків представляє громаду, а хто – еліти? Нам підказують, що є класні й милі «МИ» та злі й погані «ВОНИ». Популісти можуть називати їх по-різному: «олігархи», «бариги», «фашисти», «бандити»... Але ж ми пам’ятаємо, що популіст, у першу чергу, сам дуже хоче стати елітою...

Або, забуваючи про погане, нам розповідають, як круто було колись. Майбутнє непевне і стрьомне, а минуле вже нам ніяк не зашкодить. Той, хто складно «чеше» про минуле, найменше думає про твоє майбутнє...

Український філософ Тарас Лютий зазначає: «Популізму протистоять навчання, праця, налаштування людини на трансформацію своєї особистості, самовдосконалення і самотворення. Це не так легко, як обіцяти, що нові обличчя чомусь не будуть красти по-старому».

Для тих, хто матиме бажання, засвоївши абетку, рухатися далі, студія завершує онлайн-гру «Пройди випробування вибором», де герої, які уособлюють різні страти українського суспільства, будуть задаватися різними питаннями державного устрою й дивитися, що з цього вийшло.

Більше про проект дізнавайтеся тут.

Створення відео з елементами медіаграмотності стало можливим завдяки підтримці американського народу, яка була надана через проект USAID«Медійна програма в Україні».

ms.detector.media