ms.detector.media
Катерина Гончарова
02.08.2019 13:08
Пожежі в Сибіру: у соцмережах поширюють не ті фото
Пожежі в Сибіру: у соцмережах поширюють не ті фото
У фейсбуку масово публікують фото нібито з пожеж у Сибіру, які є насправді ілюстративними зображеннями, зробленими в різні роки раніше.

Днями українські ЗМІ та соцмережі сколихнула новина — горять ліси в Сибіру, які до певного моменту не збиралися гасити через «економічну недоцільність».

29 липня режим надзвичайного стану через лісові пожежі був введений на території трьох сибірських регіонів: Красноярського краю (14% території Росії), Іркутської області (4,5%) і частково Бурятії. За даними авіалісохорони, вже згоріло майже 3 млн гектарів лісів. Такі дані наводить видання The Bell.

Сумарна площа випалених лісів Сибіру відповідає площі всього Криму і ненабагато менше площі Московської області. На дим скаржаться жителі міст, віддалених від вогнищ пожеж майже на 1000 км.

Офіційна причина пожеж — кліматична: «сухі грози в умовах тривалого періоду посушливої, аномально спекотною до + 30 ° С і вище, вітряної погоди». Це схоже на правду, допускає The Bell. За даними близького до реального часу супутникового моніторингу, велика частина вогнищ в цьому році знаходиться у найбільш важкодоступних і безлюдних місцях, так що вина «чорних лісорубів» малоймовірна.

«Вже зрозуміло, що головний збиток від нинішніх пожеж буде непрямим: забруднення повітря і води, збитки, яких дим завдає здоров'ю людей і, врешті, посилення парникового ефекту (і лісових пожеж в майбутньому) від викидів диму і вуглекислого газу. Точно оцінити його неможливо», — пише видання у своїй вечірній розсилці.

Безперечно, звертати увагу на цю проблему вкрай важливо. Проте деякі ЗМІ та користувачі соцмереж почали ілюструвати подію світлинами не з пожеж у Сибіру, а ілюстраціями, зробленими у зовсім інших місцях кілька років тому:

Чи не найпоширеніше фото — олень, у якого палають роги. Ця ілюстрація справді вражає. Але це не світлина з пожеж у Сибіру, а фото з бази зображень Pixabay від користувача з ніком Comfreak.

Ще один доказ невідповідності — цим фото також ілюструють значно давніші події. Наприклад, сайт міста Горохів ілюстрував ним новину «Волинські рятувальники закликають не палити суху траву і сміття» у березні 2019го, а сайті Хустського району цим фото ілюстрували новину у 2018 році. Також це фото можна знайти за гугл-запитом «наслідки спалювання сухої трави».

Тим не менше, саме такі фото з підписом «пожежі в Сибіру» масово розходяться соцмережами і збирають тисячі поширень.

Багато з них можна знайти у фейсбуці за такими хештегами: #сибирь #тайгавогне #сибирьгорит #тайга #пожар. При поширеннях практично ніде не зазначали, хто є автором цих фото. До того ж, багато з таких ілюстрацій — доволі поганої якості, що помітно при їх збільшенні.

Деякі російські і українські ЗМІ, здебільшого маловідомі, теж використали це фото.«Сибирь охвачена огнем: пылает 2 млн га леса, пожары подбираются к городам», писали на сайті Bison Info, взявши це ж фото.

Так само зробило і видання Newsland. Видання «Ракурс» проілюструвало повідомлення про пожежі теж невірним фото:

Використали це фото, пишучи про Сибір, і польські ЗМІ. Наприклад, Kresy24.pl:

Не менш активно у фейсбуку поширювали світлину, на якій тварини йдуть по річці на фоні палаючого лісу. Але в березні цього року цим фото ілюстрували новину про пожежу неподалік Ужгорода, тому воно просто ніяк не може бути ілюстрацією до пожеж в Росії, які відбуваються зараз. Це фото брали і для ілюстрації статті про тварин науково-популярного журналу «Пізнавайка».

Також ще у 2016 році це саме фото публікували на сайті Сумського лісового господарства, коли писали про важливість запобігання пожежам. А регіональне видання «Радіотек» проілюструвало цією світлиною новину «Тимошенко просить людей не палити ліси на Рівненщині» у серпні 2017го.

Проте це фото все одно підписують як «пожежі в Сибіру», не перевіряючи, звідки такі ілюстрації насправді. Сайт Bbccnn бере це фото і робить клікбейт-заголовок: «Як палає Сибір. Такої кaтаcтpофи РФ ще не бачила. Пpokляття для Путіна. Відео».

На фейсбук сторінці «Єдина планета» поширили підбірку з таких фото. У коментарях до посту адміністратори пабліку визнали, що взяли фото не з трагедії у Сибіру, проте ілюстрацій не видалили. Пояснили це тим, що «в нинішній трагедії маємо інформаційне замовчування і бракує фото- та відео- свідчень».

Тим часом хештег #сибирьгорит, який у Росії запустили на підтримку спасіння лісу, що палає, став одним з найбільш поширених цього місяця, а справжні фото жахливих  пожеж зібрало видання Wonderzine.

Справжні фото пожежі виглядають, зокрема, так:

Фото Reuters

Нагадаємо, раніше ми писали, що не так зробили українські ЗМІ, ілюструючи вибухи в Ічні.

ms.detector.media